Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта с ванилов крем и плодове

Торта с ванилов крем и плодове

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3652k5k6471
Торта с ванилов крем и плодове
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
04/02/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Ефектна домашна торта с нежен ванилов крем и плодове за вашия празник"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • бадеми - 200 г
  • захар - 170 г
  • белтъци - 7 бр.
  • ванилия - 1 ч.л. течна
  • лимон - кората на 1/2 цитрус
  • брашно - 2 с.л.
  • за крема
  • прясно мляко - 600 мл
  • брашно - 80 г
  • захар - 150 г
  • ванилия - 1 ч.л. течна
  • жълтъци - 7 бр.
  • масло - 200 г
  • плодове - 250 г малини, боровинки
  • за глазурата
  • бял шоколад - 100 г
  • сметана - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе крема за тортата.

Разделете яйцата на белтъци и жълтъци в две отделни купи.

Към жълтъците прибавете брашното и малко от прясното мляко (около 100 мл) и ги разбийте до гладка смес.

Останалото мляко загрейте на котлона заедно със захарта и ванилията.

Прибавете ги на тънка струя към жълтъците, бъркайки.

След това върнете отново на котлона, докато крема се сгъсти, като бъркате непрекъснато.

Готовия крем покрийте плътно със стреч фолио и оставете да изстине, до стайна температура.

Докато това стане направете блатовете.

Смелете бадемите в чопър.

Разбийте с миксер заделените белтъци с щипка сол за около минута.

След това пробавете на части захарта и разбийте, до пълното и разтваряне.

Към белтъците прибавете 2 пълни супени лъжици брашно, фино настъргана кора на половин лимон и смлените бадеми.

Разбъркайте внимателно с шпатула, колкото да се смесят съставките.

За да получите равни блатове разделете сместа в три купички по равно.

Покрийте тава с хартия за печене и леко я намаслете.

Сложете регулируем ринг 22-23 см и изсипете сместа от едната купичка. Заравнете и сложете блата да се пече в предварително загрята фурна на 170°С за около 17-20 минути.

Напрвете по този начин и останалите два блата.

Готовите блатове охладете върху решетка.

Щом крема се е охладил го разбийте за кратко с миксер.

Разбийте също мекото масло, след което го прибавете на части към крема, отново бъркайки с миксера.

Вече може да сглобите тортата.

На дъното на подходяща чиния сложете един от блатовете за тортата.

Стегнете го с регулируем ринг и го намажете с 1/3 от крема.

Върху крема наредете плодове и повторете като редувате блат, крем и плодове.

Приберете тортата в хладилник за поне 5-6 часа, най-добре за една нощ.

След това махнете ринга и я залейте с глазурата, която пригответе като начупите в купа белия шоколад и го залеете с гореща сметана.

Декорирайте тортата с пресни плодове и сложете в хладилник за още час, за да стегне глазурата. Можете да я декорирате със захарни перли, филирани бадеми, настърган шамфъстък или както решите.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: