Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова Торта»Пролетна ягодово-спаначена торта

Пролетна ягодово-спаначена торта

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3652k5k6401
Пролетна ягодово-спаначена торта
Снимка: Росица Петрова
1 / 2
17/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • спанак - 130 г
  • брашно - 150 г
  • бакпулвер - 10 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 100 мл
  • краве масло - 100 г меко
  • пудра захар - 100 г
  • ванилия - 1 ч.л. есенция
  • за крема
  • ягоди - 350 г
  • сладкарска сметана - 150 мл течна
  • заквасена сметана - 300 г
  • захар - 3 - 4 с.л.
  • желатин - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубаво е всички съставки за разкошната сметанова торта да са на стайна температура, така че ги оставете известно време извън хладилника.

Първата стъпка е приготвянето на блатове. Спанакът трябва да се измие, почисти и бланшира в гореща вода за минута. Прежедете го и шокирайте в студена вода, отново за минута или малко повече.

Сипете вече охладния спанак в блендер, добавете прясното мляко и блендирайте до смес с консистенцията на пюре. Ако нямате блендер, може да го направите и с пасатор.

Мекото масло разбийте с помощта на миксер. Добавете пудрата захар при непрекъснато бъркане. Прибавете също и яйцата, едно по едно. Разбийте хубаво до еднородна смес. Прибавете и спаначеното пюре.

Не се тревожете от вида на сместа, ако ви изглежда странно.

В отделен съд пресейте брашното и бакпулвера. Добавете ги малко по малко, разбъркайте до получаване на желаната гъстота.

Разделете сместа за спаначения блат на две части. Едната половина сипете във форма с подвижен борд (18 см), постлана с хартия за печене. Изпечете него в предварително загрята фурна с вентилатор на 170 градуса. Печете около 15-17 минути или до суха клечка.

После изпечете и втория блат. Оставете блатовете да изстинат върху решетка.

Пригответе крема за тортата. В купа сипете желатина, накиснете го в студена вода, около 60 мл. След като набъбне, го сложете на водна баня, за да стане течен.

В купа сложете захарта и заквасената сметана. Разбъракйте хубаво до усвояване на захарта. В купата на миксера разбийте сладкарската сметана, докато стане пухкава.

С бъркане сипете желатин при заквасената сметана. Добавете и сладкарската с леки и внимателни движения, на няколко пъти, не наведнъж.

Преминете към сглобяване на спаначената торта. Сложете единия блат, намажете с половината от готовия пухкав крем. Отгоре сложете ягоди, предварително разрязани наполовина. Леко притиснете навътре.

Сложете втория блат и намажете с останалия крем. Приберете тортата в хладилника за една нощ.

На следващия ден украсете с цели ягоди и разтопен шоколад по желание. Аз сложих и бисктивки.

Пролетната ягодово-спаначена торта е чудесен избор за всеки повод!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: