Ягодово парфе

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k1k3
Ягодово парфе
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
19/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 4 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • Сметанов пласт
  • течна сметана - 20 мл
  • заквасена сметана - 200 г
  • желатин - 10 г
  • ягоди - 200 г
  • захар - 5 с.л.
  • Ягодово желе
  • ягоди - 300 г
  • захар - 5 с.л.
  • желатин - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на блата се разбиват двете яйца и захарта. Към тях се прибавят олиото, брашното и ванилията.

След разбиване на сместа тя се прехвърля във форма с подвижен борд, застлана с хартия за печене и с диаметър 20 см. Блатът се пече в загрята на 180 градуса фурна. Готовият блат се пставя настрани да изстине.

За белия слой в купа се разбиват течната сметана и захарта. Към тях се прибавя заквасената сметана и леко се обърква.

Желатинът се слага в купа с 3-4 супени лъжици вода за да набъбне, след което се втечнява на водна баня и се прибавя към сметановата смес.

Накрая се прибавят изчистените иарязани на дребно ягоди. След разбъркване сместа се излива върху блата и цялата форма се слага в хладилника да се стегне десертът.

За ягодовото желе е необходимо да се пасират ягодите с няколко лъжици захар. Към тях се прибавя втечненият желатин (с желатина се процедира по описаният по-горе начин).

Готовата смес се излива върху вече стегналия сметанов слой. Парфето се връща отново в хладилника и престоява така поне три-четири часа.

Преди сервиране на парфето се маха подвижният борд и се декорира с ягоди и листа прясна мента.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: