Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Плодова Торта»Лесна спаначена торта с ягоди

Лесна спаначена торта с ягоди

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3642k5k6341
Лесна спаначена торта с ягоди
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
01/05/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Толкова цветна, свежа и вкусна пролетна торта със спанак и ягоди надали сте опитвали. Запретнете ръкави"

Необходими Продукти

  • блат
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • спанак - 100 г пресен
  • олио - 100 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • лимон - кората на 1/2
  • ванилия - 2 бр. 4 г
  • брашно - 2 ч.ч.
  • бакпулвер - 10 г
  • крем
  • прясно мляко - 650 мл
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • царевично нишесте - 3 с.л. пълни
  • яйца - 3 бр.
  • ванилия - 1 бр. 2 г
  • масло - 60 г
  • бял шоколад - 100 г
  • ягоди - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Днес ви предлагам да приготвите една много лесна и в същото време много вкусна пролетна спаначена торта.

Първо, почистете и измийте добре спанака, след което го отцедете и подсушете.

Сложете в каната на блендер прясното мляко, олиото и спанака и смелете, до гладка смес.

В друг съд разбийте с миксер на високи обороти яйцата, захарта и ванилията, докато удвоят обема си и захарта се стопи.

Прибавете към яйцата спаначената смес и разбъркайте с шпатула или продължете с миксера, но на най-ниската степен.

Настържете на фино ренде кората на половин лимон и също я прибавете.

Пресейте брашното с бакпулвера и го добавете на части към сместа.

Разбъркайте добре и прехвърлете кексовата смес в тава, покрита с хартия за печене, с диаметър 24-26 см.

Сложете саначения блат да се пече в предварително загрята фурна на 170 °C за 30 минути до суха клечка.

Готовия блат извадете от формата и охладете върху решетка.

През това време пригответе крема за тортата.

Загрейте прясното мляко, захарта и ванилията до степен на завиране.

В друг съд разбийте добре яйцата и прибавете към тях царевичното нишесте.

Разбъркайте добре и прибавете сместа на тънка струя към горещото мляко, бъркайки непрекъснато.

Варете крема на слаб котлон, докато заври и се сгъсти.

Към горещия крем прибавете маслото и шоколада, предварително начупен на парчета.

Разбъркайте, докато шоколадът и маслото се стопят и усвоят напълно.

Охладения блат изравнете с остър нож и го поставете в подходяща чиния за торта.

Стегнете с регулируем ринг. Може да ползвате и формата, в която е печен блатът.

С малък цилиндър направете дупки по цялата повърхност на блата, след което го залейте с крема, като първо напълните дъпките.

Изчакайте да се охлади.

Натрошете изрезките от блата и поръсете с тях ягодовата торта.

Декорирайте с пресни ягоди и сложете в хладилник за няколко часа, за да стегне лесната спаначена торта с ягоди.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: