Начин на приготвяне
Днес ви предлагам да приготвите една много лесна и в същото време много вкусна пролетна спаначена торта.
Първо, почистете и измийте добре спанака, след което го отцедете и подсушете.
Сложете в каната на блендер прясното мляко, олиото и спанака и смелете, до гладка смес.
В друг съд разбийте с миксер на високи обороти яйцата, захарта и ванилията, докато удвоят обема си и захарта се стопи.
Прибавете към яйцата спаначената смес и разбъркайте с шпатула или продължете с миксера, но на най-ниската степен.
Настържете на фино ренде кората на половин лимон и също я прибавете.
Пресейте брашното с бакпулвера и го добавете на части към сместа.
Разбъркайте добре и прехвърлете кексовата смес в тава, покрита с хартия за печене, с диаметър 24-26 см.
Сложете саначения блат да се пече в предварително загрята фурна на 170 °C за 30 минути до суха клечка.
Готовия блат извадете от формата и охладете върху решетка.
През това време пригответе крема за тортата.
Загрейте прясното мляко, захарта и ванилията до степен на завиране.
В друг съд разбийте добре яйцата и прибавете към тях царевичното нишесте.
Разбъркайте добре и прибавете сместа на тънка струя към горещото мляко, бъркайки непрекъснато.
Варете крема на слаб котлон, докато заври и се сгъсти.
Към горещия крем прибавете маслото и шоколада, предварително начупен на парчета.
Разбъркайте, докато шоколадът и маслото се стопят и усвоят напълно.
Охладения блат изравнете с остър нож и го поставете в подходяща чиния за торта.
Стегнете с регулируем ринг. Може да ползвате и формата, в която е печен блатът.
С малък цилиндър направете дупки по цялата повърхност на блата, след което го залейте с крема, като първо напълните дъпките.
Изчакайте да се охлади.
Натрошете изрезките от блата и поръсете с тях ягодовата торта.
Декорирайте с пресни ягоди и сложете в хладилник за няколко часа, за да стегне лесната спаначена торта с ягоди.