Начин на приготвяне
Спанакът се почиства и се попарва с гореща вода, след което се оставя да се оцеди. Разбива яйцата със захарта. Добавяме лимоновата есенция.
Пресяваме брашното и го смесваме с бакпулвера. Вече оцедения спанак го пасираме заедно с олиото. Пасираната смес добавяме към разбитите яйца и разбиваме пак.
Накрая добавяме брашното. Така приготвената смес разделяме на три части, за да изпечем три блата. Изпичаме блатовете във форма с падащо дъно.
Готовите изпечени спаначени блатове изрязваме, така че да се получат еднакво оформени блатове, отделяме изрязаните части за украса на тортата.
След като блатове изстинат, си приготвяме крема, като разбиваме заквасената сметана, крема сиренето и пудрата захар.
Върху подложка за торта редим първия блат, отгоре изсипваме част от крема и разстиламе. Върху крема слагаме от сладкото от горски плодове.
След това слагаме втория блат и отгоре пак крем и сладко. Накрая поставяме третия блат и отгоре останалия крем, но без сладко.
Оставяме спаначената торта в хладилник за денонощие.
Украсяваме тортата с плодове отгоре пожелание, аз украсих с трохи от изрязаните парченца от блатовете, с френски макарони и шоколадово сладоледче.
Да ви е сладко с тази пролетна торта със спанак и горски плодове!