Начин на приготвяне
Отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците с половината захар и към тях постепенно прибавяме галетата, брашното, ореховите ядки и рома.
Белтъците разбиваме на сняг с останалата захар и прибавяме към жълтъчната смес като разбъркваме внимателно с дървена шпатула отдолу нагоре сместа.
Изсипваме сместа върху намазана с мазнина хартия за печене и печем блата в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. Оставяме да изстине и разрязваме на два блата.
В отделен съд разбиваме сметаната със захарта за крема. Смесваме сметаната с нарязаните на ивици изцедени праскови от компота.
В съд на водна баня разтопяваме предварително накиснатия в топла вода желатин и го добавяме към сметаната.
Нареждаме блатове като слагаме първия, поливаме го с половината от сока от компота и намазваме равномерно с половината от крема. Слагаме и втория блат по същия начин. Отгоре украсяваме тортата с част от шоколада, настърган предварително, и бадемите, които сме потопили в разтопен шоколад.