Торта със сметана и галета

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k969957
Торта със сметана и галета2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
12 парчета

Необходими продукти

  • брашно - 30 г
  • ром - 50 мл
  • орехи - 1 к.ч., смлени
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 5 бр.
  • галета - 1 ч.ч.
  • Крем
  • захар - 1 к.ч.
  • сметана - 1 ½ ч.ч.
  • бадеми - 1 к.ч.
  • компот - 1 к.ч. сок
  • желатин - 20 г
  • шоколад - 100 г
  • праскови - 500 г от компот
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците с половината захар и към тях постепенно прибавяме галетата, брашното, ореховите ядки и рома.

Белтъците разбиваме на сняг с останалата захар и прибавяме към жълтъчната смес като разбъркваме внимателно с дървена шпатула отдолу нагоре сместа.

Изсипваме сместа върху намазана с мазнина хартия за печене и печем блата в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. Оставяме да изстине и разрязваме на два блата.

В отделен съд разбиваме сметаната със захарта за крема. Смесваме сметаната с нарязаните на ивици изцедени праскови от компота.

В съд на водна баня разтопяваме предварително накиснатия в топла вода желатин и го добавяме към сметаната.

Нареждаме блатове като слагаме първия, поливаме го с половината от сока от компота и намазваме равномерно с половината от крема. Слагаме и втория блат по същия начин. Отгоре украсяваме тортата с част от шоколада, настърган предварително, и бадемите, които сме потопили в разтопен шоколад.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: