Начин на приготвяне
Пуснете фурната да се загрява на 180 градуса. Застелете с хартия за печене 2 форми с отлепящи се стени. Може да изпечете блатовете един по един в една форма.
За блатовете разбийте до пухкав крем маслото и захарта. Добавете яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане, след което бакпулвера, какаото и 1/2 от брашното.
Отделете по 1/2 от двата вида сметана, а другата част оставете за крема. Смесете към блата 1/2 от сметаните и разбъркайте до хомогенна смес. Накрая объркайте с останалото брашно.
Разпределете сместа в тавите или изпечете по отделно в 1 и съща тава. Блатовете се пекат за около 30 минути или малко повече. Преди да се махне хартията, се охлаждат за 10 минути.
Разбийте останалата течна сметана за крема и при непрекъснато разбиване добавете останалата заквасена и есенцията. Слепете опечените блатове със сметаната и отгоре намажете с останалото количество от крема.
Украсете с натрошени бисквити по желание и оставете шоколадовата торта да престои няколко часа преди да поднесете.