Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадови Торти»Двойно шоколадова торта с ягоди и сметана

Двойно шоколадова торта с ягоди и сметана

Двойно шоколадова торта с ягоди и сметана
Снимка: Виктория Константинова
1 / 2
07/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 200 г
  • шоколад - 60 г млечен
  • инстантно кафе - 2 ч.л.
  • вода - 100 мл. топла
  • олио - 50 мл.
  • заквасена сметана - 200 г
  • брашно - 200 г
  • какао - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ванилия - 1 пакетче
  • сол - 1 щипка
  • За крема
  • сладкарска сметана - 100 мл.
  • бял шоколад - 100 г
  • заквасена сметана - 200 г
  • канела - 1/3 ч.л.
  • ягоди - 250 г
  • желатин - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купата на миксера се чукват 2 яйца. Добавя се захарта и се разбиват добре. В чаша се слагат инстантното кафе и млечния шоколад. Залива се с гореща вода и се разбърква до разтапяне на шоколада. Оставя се да се охлади.

В купата на блендера се добавят заквасената сметана, олиото и шоколадовото кафе. Разбива се. В купа се събират всички сухи продукти - брашно, какао, бакпулвер, сол, ванилия и сол. Постепенно се добавят в миксера. Разбиват се до хомогенна смес.

Подготвя се форма с падащ ринг с хартия за печене на дъното и се намазнява. Фурната се загрява предварително на 170 градуса. Готовата смес се изсипва във формата. Пече се около 40 минути, като готовността се проверява с клечка за зъби.

Готовият блат се оставя да изстине.

Ягодите се измиват. Половината от тях се нарязват на кубченца.

Подготвя се кремче за торта. На водна баня се разтапя белият шоколад. Оставя се леко да се охлади. Сладкарската сметана се разбива. Към нея се добавят заквасената сметана, белия шоколад, канелата и нарязаните ягодки.

Разбърква се внимателно с шпатула. Кремът се разнася равномерно върху блата. Приготвената торта се оставя в хладилника да се охлади за няколко часа. Желатинът се накисва във вода. След като се желира, се разтапя в микровълновата за кратко и отново се оставя да се охлади.

Останалите ягоди по желание се нарязват или се оставят цели. Потапят се в желатина и се разполагат върху тортата. Украсата се оформя по желание.

Отново се оставя в хладилника, за да стегне желатина. След 3 часа се насладете на двойно шоколадовата торта с ягоди и сметана.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: