Шоколадова торта със сметана

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
2965906
Шоколадова торта със сметана2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Черно и бяло, шоколад и сметана - кой може да устои на тази класическа и изключително вкусна комбинация?"

Необходими продукти

  • масло - 320 г краве
  • брашно - 225 г
  • захар - 300 г кафява или 200 г бяла
  • яйца - 3 броя
  • бакпулвер - 1 и 1/2 ч.л.
  • какао - 85 г на прах
  • сметана - 300 мл течна
  • сметана - 225 г заквасена
  • есенция - 2 - 3 капки ромова
  • бисквити - 2 натрошени, за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуснете фурната да се загрява на 180 градуса. Застелете с хартия за печене 2 форми с отлепящи се стени. Може да изпечете блатовете един по един в една форма.

За блатовете разбийте до пухкав крем маслото и захарта. Добавете яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане, след което бакпулвера, какаото и 1/2 от брашното.

Отделете по 1/2 от двата вида сметана, а другата част оставете за крема. Смесете към блата 1/2 от сметаните и разбъркайте до хомогенна смес. Накрая объркайте с останалото брашно.

Разпределете сместа в тавите или изпечете по отделно в 1 и съща тава. Блатовете се пекат за около 30 минути или малко повече. Преди да се махне хартията, се охлаждат за 10 минути.

Разбийте останалата течна сметана за крема и при непрекъснато разбиване добавете останалата заквасена и есенцията. Слепете опечените блатове със сметаната и отгоре намажете с останалото количество от крема.

Украсете с натрошени бисквити по желание и оставете шоколадовата торта да престои няколко часа преди да поднесете.

Рейтинг

4.3
54
42
32
20
10
Дай твоята оценка: