Домашна Шоколадова Торта

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Домашна Шоколадова Торта1 / 2
02/11/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10-12 парчета
"Всички хубави неща са шоколадови, или поне вкусните Тази торта ще ви грабне акъла..."

Необходими Продукти

  • масло - 6 с.л.
  • кафе - 1 ч.ч.
  • мътеница - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 броя
  • захар - 1 ½ ч.ч.
  • брашно - 1 ¼ ч.ч.
  • какао - ½ ч.ч. на прах
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода - 1 ¾ ч.л. бикарбонат
  • ванилова есенция - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сметана - 2/3 ч.ч. пълномаслена, за ганаша
  • шоколад - 200 г нарязан, със сладко - горчив вкус, за ганаша
  • бял шоколад - 450 г за стърготините
  • ядки - по избор, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително загрейте фурната на 180 градуса. Разтопете маслото с кафето и добавете мътеницата. Сложете яйцата и захарта в купата на миксера и ги разбийте на ниска скорост.

Добавете едно след друго брашното, солта, какаото, бакпулвера и содата. Разбивайте ги докато се смесят. Прибавете ванилията и сместа с кафето, след което отново разбийте добре.

Можете да използвате няколко чашки или тавичка за торта. Напръскайте я с готварски спрей с растително олио и изсипете сместа в нея. Печете 15-20 минути.

За да приготвите ганаша загрейте сметаната в тенджера с дебело дъно, докато започнат да се образуват мехурчета по ръба и. Сипете шоколада в по-големина купа.

Добавете половината от сметаната и ги оставете да престоят 30 секунди, за да се разтопи шоколада. Разбъркайте, за да получите еднородна смес. След това добавете останалата сметана и отново разбъркайте.

Извадете тортата от тавичката или формичките и я оставете да изстине върху решетка, поставена над тава покрита с пергаментна хартия. Когато изстине, намажете тортата обилно с ганаша и изчакайте излишния да се оттече. Преместете шоколадовата торта върху поднос.

По желание може да приготвите шоколадови стърготини от бял шоколад. С помощта на белачка за зеленчуци изрежете тънки парченца шоколад и декорирайте тортата с тях. Друг вариант е да поръсите с натрошени ядки по избор.

Рейтинг

4.4
512
46
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Веска
Веска
То тази торта ще вони на сода!
01.01.2016 18:40
ани
ани
Мътеницата баба прави само от кисело мляко.Маслото,което се получава е невероятно, да не говорим за самата мътеница
22.08.2014 10:42
Петя
Петя
Добре изглежда на снимката, но дали няма някаква грешка в грамажа на шоколада - 200 гр. + 450 гр. = 650 гр ?????? Малко множко ми се вижда, това са повече от 6 шоколада като грамаж ?
03.02.2013 10:25
1
1
Покажи всички подкоментари
Миро
Миро
Мътеницата или бутаница (някъде се среща и наименованието „мътàн“) е млечна напитка, подобна на айряна, традиционна в България.
Получава се при процеса на домашно извличане на масло от равни количества прясно и кисело мляко. Приготвя се най-вече от краве мляко, но има и козя, овча или биволска мътеница. За разлика от айряна мътеницата има малко по-гъста консистенция и наличие на по-голям процент масленост.
Съхранява се на хладно място. Прясната мътеница има леко сладък вкус. След като престои ден-два обаче, ферментира и добива леко кисело-резлив вкус.
В миналото е била широко разпространена, особено в летните месеци. В наше време напитката е изместена от айряна поради индустриализирането и увеличаването на дела на градското население.
04.08.2012 20:43
2
1
Илиянка
Илиянка
Мътеница е кисело+прясно мляко. И аз скоро разбрах :)
03.02.2012 12:36
илияна
илияна
Какво е МЪТЕНИЦА?
02.02.2012 15:53
petya
petya
Хубав въпрос.
12.11.2010 00:16
Иван
Иван
Мътеница = айрян.
10.11.2010 13:16
Mariya
Mariya
Би ли пояснил някой, какво е мътеница в тази рецепта ?
08.11.2010 23:36