Тази рецепта коментираха

Анонимен
Веска
Веска
То тази торта ще вони на сода!
01.01.2016 18:40
ани
ани
Мътеницата баба прави само от кисело мляко.Маслото,което се получава е невероятно, да не говорим за самата мътеница
22.08.2014 10:42
Петя
Петя
Добре изглежда на снимката, но дали няма някаква грешка в грамажа на шоколада - 200 гр. + 450 гр. = 650 гр ?????? Малко множко ми се вижда, това са повече от 6 шоколада като грамаж ?
03.02.2013 10:25
1
1
Покажи всички подкоментари
Миро
Миро
Мътеницата или бутаница (някъде се среща и наименованието „мътàн“) е млечна напитка, подобна на айряна, традиционна в България.
Получава се при процеса на домашно извличане на масло от равни количества прясно и кисело мляко. Приготвя се най-вече от краве мляко, но има и козя, овча или биволска мътеница. За разлика от айряна мътеницата има малко по-гъста консистенция и наличие на по-голям процент масленост.
Съхранява се на хладно място. Прясната мътеница има леко сладък вкус. След като престои ден-два обаче, ферментира и добива леко кисело-резлив вкус.
В миналото е била широко разпространена, особено в летните месеци. В наше време напитката е изместена от айряна поради индустриализирането и увеличаването на дела на градското население.
04.08.2012 20:43
2
1
Илиянка
Илиянка
Мътеница е кисело+прясно мляко. И аз скоро разбрах :)
03.02.2012 12:36
илияна
илияна
Какво е МЪТЕНИЦА?
02.02.2012 15:53
petya
petya
Хубав въпрос.
12.11.2010 00:16
Иван
Иван
Мътеница = айрян.
10.11.2010 13:16
Mariya
Mariya
Би ли пояснил някой, какво е мътеница в тази рецепта ?
08.11.2010 23:36