Шоколадова торта Неделя

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Шоколадова торта Неделя1 / 2
30/12/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12 парчета
"Безумно вкусна шоколадово-карамелена торта, за която всички думи са излишни. Дерзайте"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 5 броя, за блата
  • брашно - 5 с.л.
  • захар - 5 с.л.
  • бакпулвер - 10 г
  • какао - 2 с.л.
  • шоколад - 100 г черен
  • за крема
  • сметана - 500 мл сладкарска, за заливката
  • кувертюр - 500 г шоколадов
  • захар - 200 г
  • масло - 125 г
  • за карамела
  • захар - 500 г, за карамела
  • сметана - 200 мл сладкарска
  • масло - 1 с.л.
  • орехи - 200 г едро натрошени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвите шоколадова заливка, кипнете в съд на котлона сметаната и захарта и добавете натрошения шоколадов кувертюр и маслото. Оставете заливката да се охлади.

За карамелената заливка карамелизирайте захарта в тенджерка и прибавете сметаната и маслото.

За пандишпановия блат най-напред отделете жълтъците и белтъците на яйцата и разбийте белтъците на сняг. Жълтъците разбийте със захарта до пухкав крем и внимателно разбъркайте с белтъците към тях.

Смесете какаото и пресятото брашно и го добавете към яйчната смес, като разбърквате внимателно и бавно. При непрекъснато бъркане добавете разтопения шоколадов кувертюр.

Готовата смес сипете в застлана с намазнена хартия за печене тава с размери 35х25 см. Сложете блата да се изпече за около 10-15 минути в предварително загрята на 180-190 градуса фурна.

След като шоколадовия блат изстине, отделете хартията и разрежете блата на 2 части. Сложете 1 блат в подходящ поднос, а другият нарежете на малки кубчета.

Долния блат намажете с шоколада, а отгоре разпределете нарязаните кубчета и едро натрошени орехови ядки. Полейте Шоколадовата торта Неделя с карамелената заливка и оставете в хладилник за 2 часа преди да поднесете.

Рейтинг

4.7
522
45
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#261461
Потребител#261461
Страхотна торта!
Шоколадовият крем става много тежък със краве масло. Може и без маслото. Аз го приготвям със шоколад. Орехите карамелизирах и натроших.
09.08.2020 17:30
Велко
Велко
Супер торта, страхотна идея със нарязването на горният блат на кубчета. Днес я направих стана убиец! Ако замените кувертюра с шоколад е възможно фондана да не стегне после, така че моят съвет е да не го заменяте ;) Успех
20.04.2015 00:05
3
Лили
Лили
Не може ли с готови блатове да се направи тортата?
25.07.2014 20:45
4
1
Покажи всички подкоментари
КАЛА
КАЛА
черният шоколад е необходим на подобни рецепти заради по-високия процент какаова маса и масло. По правило кувертюрът трябва да е най-изчистената форма на шоколада (без много примеси), но не знам дали този, който се предлага при нас, е такъв
15.02.2012 11:30
2
kris
kris
Благодаря за отговора.
Днес взех кулинараски шоколад, казаха ми че нямало разлика с шоколадовия кувертюр. Само че много ми мирише на черен шоколад, а аз не го харесвам но явно става по вкусно отколкото с обикновен шоколад.... И шоколадовия кувертюр ли е такъв? :)
13.02.2012 17:09
КАЛА
КАЛА
изглежда ми така сякаш може шоколад вместо кувертюр. Аз все пак я правя с кувертюр
13.02.2012 11:56
4
misskris
misskris
Здравейте дами,
Може ли да се използва обикновен шоколад, вместо Ш.Кувертюр?
Благодаря
12.02.2012 18:54
2
1
Стелла
Стелла
Аз ги уцелих нещата и стана много вкусна, но да знаете, че е много сладка и тежка :)
Значи за блата са първите 6 продукта (като последното е шоколадов кувертюр), за крема са следващите 4 неща, а за карамела - последните 3 преди орехите.
30.01.2012 10:25
3
1
Юлия Петрова
Юлия Петрова
Много е объркана рецептата,и не може точно да се разбере ,кое след кое се слага.Трябваше да напишете разделено продуктите,кои продукти,за коя заливка са.С удоволствие ще я направя,дано не объркам нещо.доста апетитно изглежда.....
21.01.2012 20:20
1