Начин на приготвяне
За да приготвите шоколадова заливка, кипнете в съд на котлона сметаната и захарта и добавете натрошения шоколадов кувертюр и маслото. Оставете заливката да се охлади.
За карамелената заливка карамелизирайте захарта в тенджерка и прибавете сметаната и маслото.
За пандишпановия блат най-напред отделете жълтъците и белтъците на яйцата и разбийте белтъците на сняг. Жълтъците разбийте със захарта до пухкав крем и внимателно разбъркайте с белтъците към тях.
Смесете какаото и пресятото брашно и го добавете към яйчната смес, като разбърквате внимателно и бавно. При непрекъснато бъркане добавете разтопения шоколадов кувертюр.
Готовата смес сипете в застлана с намазнена хартия за печене тава с размери 35х25 см. Сложете блата да се изпече за около 10-15 минути в предварително загрята на 180-190 градуса фурна.
След като шоколадовия блат изстине, отделете хартията и разрежете блата на 2 части. Сложете 1 блат в подходящ поднос, а другият нарежете на малки кубчета.
Долния блат намажете с шоколада, а отгоре разпределете нарязаните кубчета и едро натрошени орехови ядки. Полейте Шоколадовата торта Неделя с карамелената заливка и оставете в хладилник за 2 часа преди да поднесете.
Коментари
Шоколадовият крем става много тежък със краве масло. Може и без маслото. Аз го приготвям със шоколад. Орехите карамелизирах и натроших.
Днес взех кулинараски шоколад, казаха ми че нямало разлика с шоколадовия кувертюр. Само че много ми мирише на черен шоколад, а аз не го харесвам но явно става по вкусно отколкото с обикновен шоколад.... И шоколадовия кувертюр ли е такъв? :)
Може ли да се използва обикновен шоколад, вместо Ш.Кувертюр?
Благодаря
Значи за блата са първите 6 продукта (като последното е шоколадов кувертюр), за крема са следващите 4 неща, а за карамела - последните 3 преди орехите.