Начин на приготвяне
Отделете белтъците от жълтъците и ги разбийте на сняг, като постепенно добавяте захарта.
Разтворете нескафето в 2 с.л. гореща вода, оставете го да поизстине и го добавете заедно с жълтъците на порции към белтъците.
Когато сместа стане гладка, пресейте върху нея смесените брашно, нишесте и бакпулвер, прибавете смлените бадеми и разбъркайте внимателно.
Изсипете тестото в застланата с хартия за печене разглобяема форма за торта, подравнете го и печете 30 мин. на средната скара на предварително загрята до 175 градуса фурна.
Извадете блата, обърнете го върху решетката от фурната, махнете хартията и го разрежете хоризонтално на 3 еднакви слоя.
За крема разбийте сметаната със сгъстителя, като постепенно добавете захарта, и без да спирате да бъркате, налейте разбърканото добре с 1 с.л. гореща вода и охладено Нескафе.
Напоете всеки блат с по 3 с.л. еспресо, намажете ги със сметаната, наложете ги един върху друг и сложете тортата за 2-3 часа в хладилника.
Поръсете охладената домашна торта с настъргания на едро ренде шоколад и я поднесете.