Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадови Торти»Сочна шоколадова сиропирана торта

Сочна шоколадова сиропирана торта

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k7912
Сочна шоколадова сиропирана торта
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 7
17/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
Порции
16
"Дали е повече сочна, отколкото шоколадова и дали може да изядем три парчета, ей такива въпроси ни се въртят из главата"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 100 г
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт или шушулка
  • прясно мляко - 80 мл
  • масло - 40 г разтопено
  • олио - 40 мл
  • брашно - 120 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • сиропиране
  • прясно мляко - 1 в.ч.
  • за крема
  • бял шоколад - 300 г
  • черен шоколад - 100 г
  • сладкарска сметана - 400 мл
  • жълтъци - 3 бр.
  • белтъци - 3 бр.
  • за декорация
  • шоколад - 2 бр. млечен
  • течен шоколад - 400 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвянето на блатове за торта.

За целта разбийте яйцата със захарта и ванилия до получаване на пухкав крем. Добавете постепенно течните съставки (олиото, маслото и прясното мляко). Най-накрая пресейте бакпулвера с брашното и разбъркайте.

Изпечете на предварително загрята на 170 градуса фурна с включена вентилация до готовност (след около 15 минути).

Имайте предвид, че консистенцията е по-течна от тази за кексово тесто, не се притеснявайте, на това се дължи сочността на блатовете.

Докато се пекат блатовете, започнете да приготвяте крем за торта.

Шоколадът се нарязва на малки парчета. Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада. Оставя се за минута, след това се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Охлажда се на стайна температура, като се бърка от време на време, за да не хване кора. Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш

Охладеният крем се прибира във фризер за около 20 минути.

Белтъците се разбиват с щипка сол и няколко капки лимонов крем и се прибавя към стегналия вече крем по малко, и се бърка с шпатула. По този начин ще получите желаната от вас гъстота на крема.

Приберете отново във фризера за около 20 минути. Изпеченият пандишпан нарежете на 4 равни блата.

Започнете да ги сиропирате с леко стоплено прясно мляко и започнете да подреждате тортата. Редувайте блат и крем, като завършите с крем.

Стържете шоколада с белачка за зеленчуци, нож или каквото ви е удобно за използване. Всичките стъргани шоколади поставете отгоре на тортата.

Леко стоплете течния шоколад и го поставете в шприц/пош и шприцирайте обилно около цялата торта.

С помощта на вилица оформете решетки (като на кошница).

Приберете в хладилник, за да се стегне приготвената шоколадова торта. Не ѝ е нужно едно денонощие като при повечето торти. След 1 час е напълно готова за консумация. Вкусен и ароматен сиропиран сладкиш!

Бележка: Диаметърът на блатовете е 24 см. Кремът може да бъде заменен и с друг вид крем според вашите предпочитания.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: