Начин на приготвяне
Започнете с приготвянето на блатове за торта.
За целта разбийте яйцата със захарта и ванилия до получаване на пухкав крем. Добавете постепенно течните съставки (олиото, маслото и прясното мляко). Най-накрая пресейте бакпулвера с брашното и разбъркайте.
Изпечете на предварително загрята на 170 градуса фурна с включена вентилация до готовност (след около 15 минути).
Имайте предвид, че консистенцията е по-течна от тази за кексово тесто, не се притеснявайте, на това се дължи сочността на блатовете.
Докато се пекат блатовете, започнете да приготвяте крем за торта.
Шоколадът се нарязва на малки парчета. Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада. Оставя се за минута, след това се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Охлажда се на стайна температура, като се бърка от време на време, за да не хване кора. Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш.
Охладеният крем се прибира във фризер за около 20 минути.
Белтъците се разбиват с щипка сол и няколко капки лимонов крем и се прибавя към стегналия вече крем по малко, и се бърка с шпатула. По този начин ще получите желаната от вас гъстота на крема.
Приберете отново във фризера за около 20 минути. Изпеченият пандишпан нарежете на 4 равни блата.
Започнете да ги сиропирате с леко стоплено прясно мляко и започнете да подреждате тортата. Редувайте блат и крем, като завършите с крем.
Стържете шоколада с белачка за зеленчуци, нож или каквото ви е удобно за използване. Всичките стъргани шоколади поставете отгоре на тортата.
Леко стоплете течния шоколад и го поставете в шприц/пош и шприцирайте обилно около цялата торта.
С помощта на вилица оформете решетки (като на кошница).
Приберете в хладилник, за да се стегне приготвената шоколадова торта. Не ѝ е нужно едно денонощие като при повечето торти. След 1 час е напълно готова за консумация. Вкусен и ароматен сиропиран сладкиш!
Бележка: Диаметърът на блатовете е 24 см. Кремът може да бъде заменен и с друг вид крем според вашите предпочитания.