Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Вит тутманик с плънка

Вит тутманик с плънка

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148575563
Вит тутманик с плънка
Снимка: Илияна Димова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Витият тутманик ни е слабост и винаги ще бъде така - щом го опитате, ще стане и ваша"

Необходими продукти

  • За тестото
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • олио - 5 с.л.
  • белтъци - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 к.л.
  • мая - 1 пакетче суха
  • бакпулвер - 1 щипка
  • брашно - 700 г приблизително
  • За плънка
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - 400 г
  • мас - 50 г
  • олио - 1/2 к.ч.
  • краве масло - 50 г
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тестото, като в купа наливаме леко затоплена вода и прибавяме кисело мляко. Последователно слагаме олио, белтък, сол, захар, мая и бакпулвер.

Разбъркваме с бъркалка до хомогенна смес и после ръсим постепенно брашно. Замесваме гладко, нелепнещо тесто. Намазваме с олио, завиваме с найлон и оставяме да втаса.

Готовото тесто правим на топки. Всяка разтегляме на кръгла кора с намазани с олио ръце. С четка мажем разбито яйце и напръскваме с разтопени и смесени мас, олио и масло.

Слагаме и натрошено сирене. Навиваме на руло и поставяме, навиваме в тава върху хартия за печене, намазнена с мазнина.

Другите кори правим по същият начин, като навиваме около първата кора. Като оформим нашия тутманик, оставяме да втаса.

Когато е втасал, внимателно с четка намазваме отгоре със смесени суров жълтък и прясно мляко.

Поливаме вития тутманик с малко от мазнината и печем в загрята на 170 градуса фурна до златисто.

Като извадим от фурната, може да намажем вития тутманик с плънка с масло.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: