Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Лесен ориенталски тутманик със заливка

Лесен ориенталски тутманик със заливка

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Лесен ориенталски тутманик със заливка
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Пухкав тутманик с апетитна заливка, от който трудно ще успеете да се откъснете"

Необходими продукти

  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 200 мл топла
  • олио - 50 мл
  • сол - 1 ч.л. равна
  • захар - 1 ч.л. равна
  • мая - 20 г прясна
  • сирене - 150 - 200 г за плънка
  • заливка
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • масло - 70 г разтопено
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа налейте затоплените вода и прясно мляко заедно със захарта, разбъркайте да се разтворят.

Прибавете олиото и пресятото брашно заедно със солта, замесете много меко тесто.

Покрийте тестото със стреч фолио и поставете на топло място, да удвои обема си.

През това време натрошете сиренето. Отделно смесете разбитото яйце с киселото мляко и разтопеното масло, разбъркайте.

Върху набрашнен плот разтворете с пръсти тестото на кора с дебелина 1 см и поръсете кората с натрошеното сирене.

Съберете краищата на кората към средата и обърнете оформения тутманик в намазана тава с малко масло.

Разтворете с пръсти тутманика, така че да достигне краищата на тавата.

Потопете събрани пръстите на едната ръка в готовата заливка и забивайте в тутманика като очертавате линии и разделите на малки квадрати.

Залейте тутманика със заливката и оставете за 30 минути да се надигне.

След това поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете ориенталския тутманик със заливка за 30 минути.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: