Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Памук тутманик със заливка

Памук тутманик със заливка

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Памук тутманик със заливка
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
7
"Ако не сте опитвали този тутманик, просто не знаете какво сте изпуснали - вкус, който няма как да забравиш никога"

Необходими продукти

  • брашно - 600 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 3 бр. М
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 100 мл
  • плънка
  • сирене - 150 г
  • кашкавал - 150 г
  • заливка
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 90 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко и разтворете в него маята и захарта.

Покрийте съда и оставете за 10-15 минути, докато маята се активира.

Пресейте брашното и прибавете солта. Разбъркайте и оформете кладенче. Към брашното добавете сместа с маята, леко разбити 3 яйца и олиото.

Замесете меко и нелепнещо тесто. Поставете тестото в купа и го покрийте с фолио. Оставете да втаса, докато удвои обема си.

Разтопете маслото.

Настържете кашкавала на метално ренде и натрошете сиренето.

Готовото тесто разделете на 7 равни части.

Всяка разточете на тънка елипса. Намажете с разтопено масло и сложете от плънката. Навийте на руло откъм широката част и завийте на охлювче.

Наредете ги в намазана с масло кръгла тава с диаметър 28-30 см.

Оставете отново да втаса за още 20-30 минути.

През това време си приготвите заливката. Разбийте 2 яйца. Прибавете към тях киселото мляко, брашното и останалото масло. Разбъркайте всичко, до хомогенна смес.

Залейте приготвения тутманик равномерно и сложете да се пече в загрята фурна на 180 °C без вентилатор за около 40 минути.

Добър апетит с този памук тутманик със заливка!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: