Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Сарми с прясна зелка

Сарми с прясна зелка

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Новак
1364732k197
Сарми с прясна зелка
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
2 / 4
31/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
5
"Как само ни приканват да си хапнем тези сарми с прясна зелка - няма да откажем"

Необходими Продукти

  • зеле - 1 бр. малка прясна зелка
  • кайма - 500 г телешка
  • домати - 100 г от консерва
  • лук - 1 глава кромид
  • ориз - 2 с.л.
  • кимион - щипка
  • магданоз - щипка
  • черен пипер - щипка
  • бяло вино - 2 - 3 с.л.
  • сол
  • зехтин - 1 к..
  • за соса
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • брашно - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Издълбайте кочана на зелката, сложете я в тенджера със студена вода с 1 с.л. сол и 1 с.л. оцет. Сварете до омекване.

Извадете зелката в гевгир и оставете за кратко да се отцеди водата. Внимателно отстранете листата едно от друго.

В тиган загрейте чашка зехтин, сложете наситнения лук и запържете. Добавете каймата, пържете докато смени цвета си и долейте с 2-3 с.л. бяло вино. Добавете смлените домати, овкусете с щипка кимион, щипка магданоз и черен пипер. Посолете и добавете ориза.

Налейте 1 к.ч. топла вода. Гответе докато сосът остане на мазнина. В средата на всеки зелев лист сложете по 1 с.л. от плънката. Завийте на сарма.

Подредете сармите в тенджера, а отгоре захлупете с малка чиния. Налейте подсолена топла вода с 1-2 с.л. доматено пюре. Сложете съда на котлона и гответе сармите на слаб до леко умерен огън около 1 час.

В купа разбийте жълтъка, киселото мляко и брашното. Отлейте от врящия сос в застройката и след това внимателно излейте в тенджерата леко разтръсквайки съда.

Оставете да клокне за 2-3 мин. и отстранете от огъня. Поднесете сармите топли, заляти с няколо супени лъжици сос.

Да ви е сладко! Сармите с прясна зелка са готови.

Забележка: В рецептата брашното е оризово, затова може да се консумира и от хора с непоносимост към глутен!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: