Начин на приготвяне
Смесваме топлото мляко с топлата вода, прибавяме сухата мая, захарта, солта, олиото и разбъркваме добре.
Малко по малко прибавяме брашното, замесваме меко тесто, намазняваме го и го оставяме да втаса за 30 минути.
От втасалото тесто правим фитили, които усукваме и оформяме на гевреци.
В голяма тенджера наливаме вода, добавяме 2 с.л. сол и оставяме да заври.
Във врялата подсолена вода слагаме оформените гевреци за 30-40 секунди (или докато изплуват на повърхността).
Изваждаме варените гевреци и ги подреждаме в тава, застлана с хартия за печене, намазваме ги с разбит жълтък и поръсваме обилно със сусам.
Печем солените варени гевреци в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути.