Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Турски варени гевреци

Турски варени гевреци

НикиНики
Новак
2358413k
Турски варени гевреци
Снимка: Ники
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8
"За всички ще има от тези варени гевреци"

Необходими продукти

  • брашно - 500 г
  • вода - 250 мл топла
  • захар - 2 с.л.
  • зехтин - 7 с.л.
  • мая - 1 пакетче суха
  • сол - 1 щипка
  • мед - 1 с.л. течен
  • захар - 1 ч.ч.
  • сусам - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа сипваме пресятото брашно, правим си кладенче, добавяме маята, солта и захарта.

Наливаме на тънка струя топлата вода и зехтина.

Омесваме си меко тесто, намазняваме го и поставяме в купа.

Покриваме го с кърпа и оставаме на топло за около час да втаса.

Сусамът запичаме на сух тиган. Втасалото тесто разделяме на 8 равни топки.

От всяка топка си правим фитили, усукваме ги.

В дълбок тиган си слагаме захарта и си правим карамел, заливаме с 3 л вода и оставяме да се разтвори.

Прехвърляме в дълбока тенджера, слагаме меда и оставяме да къкри.

Слагаме турските гевреци в къкрещата вода за около минута.

Изваждаме, овалваме в сусама и подреждаме в тавичка.

Печем турски варени гевреци в предварително загрята фурна на 200°C за около 25-30 минути.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: