Ezine.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Гевреци»Празнични коледни гевреци

Празнични коледни гевреци

Празнични коледни гевреци
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
21/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г
  • олио - 4 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 30 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 2 белтъка + 1 жълтък
  • сол - 1 ч.л.
  • маково семе
  • сусам
  • сироп
  • захар - 4 с.л.
  • вода - 120 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете водата и захарта в голяма тенджера и бъркайте, докато се получи захарен сироп. Оставете го да се охлади.

Загрейте млякото и добавете 1 с.л. захар, 3 с.л. брашно и натрошената мая. Разбъркайте до получаване на кашичка и я оставете да шупне.

Замесете меко тесто с още няколко лъжици олио. Покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да втаса за около 40 минути.

Разделете го на топчета с големина на мандарина и ги разрежете на още две след това.

Оформете фитили от тях, усукайте краищата им и оформете домашните гевреци.

Топнете ги хубаво в захарен сироп и ги наредете в голяма тава върху хартия за печене.

Намажете ги с малко жълтък, олио и вода и ги поръсете със сусам и маково семе.

Печете ги за около 20 минути на 180 °C до златисто.

Празничните коледни гевреци са много вкусни.

Добър апетит!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: