Начин на приготвяне
Сипете водата и захарта в голяма тенджера и бъркайте, докато се получи захарен сироп. Оставете го да се охлади.
Загрейте млякото и добавете 1 с.л. захар, 3 с.л. брашно и натрошената мая. Разбъркайте до получаване на кашичка и я оставете да шупне.
Замесете меко тесто с още няколко лъжици олио. Покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да втаса за около 40 минути.
Разделете го на топчета с големина на мандарина и ги разрежете на още две след това.
Оформете фитили от тях, усукайте краищата им и оформете домашните гевреци.
Топнете ги хубаво в захарен сироп и ги наредете в голяма тава върху хартия за печене.
Намажете ги с малко жълтък, олио и вода и ги поръсете със сусам и маково семе.
Печете ги за около 20 минути на 180 °C до златисто.
Празничните коледни гевреци са много вкусни.
Добър апетит!