Сливенски милинки с пудра захар

Росица ПетроваРосица Петрова
Чирак
42
208
2k
14
05/05/2020
"Имате възможност да опитате необикновените сливенски милинки с пудра захар - не я изпускайте "
Приготвяне40 мин.
Готвене20 мин.
Общо60 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 712
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата14
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • мая - 20 г (прясна)
  • вода - 300 мл
  • захар - 1 ч л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • заливка
  • масло - 100 г
  • мас - 1 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • вода - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • сол - щипка
  • за оформяне
  • олио - 2 с.л.
  • мас - 1 с.л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с омесването на тестото.

В 100 мл хладка вода разтворете маята, захарта и 2 с.л. от брашното.

Разбъркайте и оставете на топло за 10 минути, докато маята се активира и на повърхността се образуват малки балончета.

В друг съд пресейте брашното. Прибавете солта, сместа с маята, останалата вода и олиото.

Замесете меко тесто. Намажете го с малко олио и покрийте съда с кърпа или фолио.

Оставете на топло да втаса до удвояване на обема за около 30-40 минути.

Смесете 2 с.л. олио и 1 с.л. мас и ги разтопете.

С пръсти, потопени в мазнината, оформете топчета с големината на орех. Нареждайте ги в подмазана тава (30 см диаметър).

Оставете милинките отново да втасат за 20 минути.

През това време си пригответе крема за намазване.

Разтопете маслото и маста. Оставете да се охлади и прибавете яйцето, брашното, 1 с.л. вода и щипка сол.

Разбъркайте добре съставките до получаване на гладък крем.

Намажете милинките с този крем и сложете да се пекат в загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути до готовност.

След изпичане поръсете сливенските милинки обилно с пудра захар, докато са още горещи.

Тази рецепта за сливенски милинки с пудра захар е от моята баба, която приготвяме често вкъщи за закуска.

Пробвайте милинките на баба и се насладете и Вие.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар