Начин на приготвяне
Започнете с омесването на тестото.
В 100 мл хладка вода разтворете маята, захарта и 2 с.л. от брашното.
Разбъркайте и оставете на топло за 10 минути, докато маята се активира и на повърхността се образуват малки балончета.
В друг съд пресейте брашното. Прибавете солта, сместа с маята, останалата вода и олиото.
Замесете меко тесто. Намажете го с малко олио и покрийте съда с кърпа или фолио.
Оставете на топло да втаса до удвояване на обема за около 30-40 минути.
Смесете 2 с.л. олио и 1 с.л. мас и ги разтопете.
С пръсти, потопени в мазнината, оформете топчета с големината на орех. Нареждайте ги в подмазана тава (30 см диаметър).
Оставете милинките отново да втасат за 20 минути.
През това време си пригответе крема за намазване.
Разтопете маслото и маста. Оставете да се охлади и прибавете яйцето, брашното, 1 с.л. вода и щипка сол.
Разбъркайте добре съставките до получаване на гладък крем.
Намажете милинките с този крем и сложете да се пекат в загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути до готовност.
След изпичане поръсете сливенските милинки обилно с пудра захар, докато са още горещи.
Тази рецепта за сливенски милинки с пудра захар е от моята баба, която приготвяме често вкъщи за закуска.
Пробвайте милинките на баба и се насладете и Вие.