Начин на приготвяне
Сипете сухата мая в 100 мл вода, добавете 2 лъжици брашно и лъжица захар. Разбъркайте и оставете сместа да шупне.
Пресейте брашното и оформете кладенче в средата му. Сипете вътре маята, останалата вода, яйцето, солта и захарта. Добавете разтопеното масло и постепенно замесете меко тесто, което не бива да лепне.
Покрийте тестото и оставете да втаса на топло за около 40 минути.
Разделете готовото тесто на малки топки (с големина на кайсия).
Оформете дупки в средата на всяка топка, за да се оформи поничката.
Загрейте достатъчно количество олио на умерен огън и изпържете поничките до приятен загар.
Поръсете ги с обилно с пудра захар и ги сервирайте.
Пухкавите понички с пудра захар са готови.