Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Сливенски милинки с пудра захар

Сливенски милинки с пудра захар

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Сливенски милинки с пудра захар7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Имате възможност да опитате необикновените сливенски милинки с пудра захар - не я изпускайте"

Необходими продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • мая - 20 г (прясна)
  • вода - 300 мл
  • захар - 1 ч л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • заливка
  • масло - 100 г
  • мас - 1 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • вода - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • сол - щипка
  • за оформяне
  • олио - 2 с.л.
  • мас - 1 с.л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с омесването на тестото.

В 100 мл хладка вода разтворете маята, захарта и 2 с.л. от брашното.

Разбъркайте и оставете на топло за 10 минути, докато маята се активира и на повърхността се образуват малки балончета.

В друг съд пресейте брашното. Прибавете солта, сместа с маята, останалата вода и олиото.

Замесете меко тесто. Намажете го с малко олио и покрийте съда с кърпа или фолио.

Оставете на топло да втаса до удвояване на обема за около 30-40 минути.

Смесете 2 с.л. олио и 1 с.л. мас и ги разтопете.

С пръсти, потопени в мазнината, оформете топчета с големината на орех. Нареждайте ги в подмазана тава (30 см диаметър).

Оставете милинките отново да втасат за 20 минути.

През това време си пригответе крема за намазване.

Разтопете маслото и маста. Оставете да се охлади и прибавете яйцето, брашното, 1 с.л. вода и щипка сол.

Разбъркайте добре съставките до получаване на гладък крем.

Намажете милинките с този крем и сложете да се пекат в загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути до готовност.

След изпичане поръсете сливенските милинки обилно с пудра захар, докато са още горещи.

Тази рецепта за сливенски милинки с пудра захар е от моята баба, която приготвяме често вкъщи за закуска.

Пробвайте милинките на баба и се насладете и Вие.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: