Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Дърпани селски мекици

Дърпани селски мекици

Неделина ДимитроваНеделина Димитрова
Копирайтър
773101801
Дърпани селски мекици3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
15-20 бр.
"Дърпани селски мекици - за усмихнато начало на деня"

Необходими продукти

  • брашно - 450 г
  • кисело мляко - 400 г
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява на сито, след което се сипва в дълбок съд. Хлебната сода се загасява в кофичката кисело мляко и се разбърква интензивно, за да се задейства реакцията на содата.

Прибавяме ги към брашното. Добавяме сол и захар. Всичко се размесва на меко тесто за мекици.

При необходимост може да се добави още малко брашно.

Оставяме тестото за дърпани селски мекици да си почине за една нощ покрито в хладилник.

На сутринта сипваме олиото в дълбок съд, в който ще се пържат селските мекици. Намазваме си ръцете с олио, за да не ни залепва тестото по ръцете.

Взимаме едно топче, колкото кайсия и раздърпваме с ръце, слагаме тестото в добре загрято олио, пържим до златисто.

Поднасяме готовите мекици с домашно сладко от ягоди или друго по желание.

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: