Начин на приготвяне
Приготвям моите казанлъшки понички като най-напред пресявам брашното с бакпулвера в купа.
Яйцата се разбиват със захарта и се добавят олиото и киселото мляко, в което е разтворена (вече шупнала) сода.
Разбива се до хомогенизиране и се ароматизира с ванилията.
Яйчената смес се прибавя към брашното и се замесва меко и еластично тесто.
Полученото тесто се разделя на 2 топки и всяка се разточва върху набрашнен плот на кори с дебелина 1/2 см.
Със стъклена чаша от тях се изрязват формички, но може също с чаша с по-голям отвор и друга с по-малък да се изрежат кръгове, в средата на които да се направят по-малки отвори - така се получава формата на понички с дупка.
Другият вариант е да откъсвате от тестото малки топчета с големина на орех, раздърпвайки го и с палец образувате отново поничка с дупка.
Изпържете вкусните понички в обилно количество олио (поне 2 пръста). Когато изплуват в олиото, се обръщат.
При ваденето се изтръскват от мазнината.
Можете да поднесете казанлъшките понички с карамелен сос, шоколадов топинг (или друг по избор), може да се поръсват и с пудра захар или да се гарнират със сирене.