Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусака от мляно месо и патладжани

Мусака от мляно месо и патладжани

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
3361k232
Мусака от мляно месо и патладжани1 / 2
13/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Цяла кофичка кисело мляко бихме хапнали с тази мусака"

Необходими Продукти

  • кайма - 800 г мляно месо
  • растително масло - 1/2 ч.ч.
  • краве масло - 30 г
  • кромид лук - 2 глави
  • патладжани - 1 кг
  • домати - 6 бр.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • копър - 1/2 връзка
  • брашно - 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч. или кисело
  • яйца - 2 бр.
  • настърган кашкавал - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме на дребно лука и го задушаваме в растителното масло и малко вода до омекване. Прибавяме нарязаните или пасирани домати и размесената в малко вода до гладка маса кайма. Поръсваме сместа с черния и червения пипер и бъркаме още 5-6 минути.

Нарязваме патладжаните на тънки филии, посоляваме ги, а след 10 минути ги измиваме. Леко ги запържваме.

Към сместа прибавяме готовите патладжани и дребно нарязаните магданоз и копър. Посоляваме, разбъркваме добре и ако е необходимо, доливаме малко вода.

Изсипваме сместа върху намазана с растително масло и покрита с кръгчета домати тавичка и я посипваме с дребно нарязаните домати и парченца краве масло.

Запичаме в умерена фурна мусаката с патладжани. Заливаме готовата мусака от мляно месо и патладжани със смес от яйцата, кашкавала, млякото и брашното и запичаме за около 10-15 минути до леко зачервяване.

Нарязваме на порции готовата мусака и поднасяме със салата, подходяща за сезона.

Чудесна мусака по гръцка рецепта!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: