Начин на приготвяне
Нарязваме на дребно лука и го задушаваме в растителното масло и малко вода до омекване. Прибавяме нарязаните или пасирани домати и размесената в малко вода до гладка маса кайма. Поръсваме сместа с черния и червения пипер и бъркаме още 5-6 минути.
Нарязваме патладжаните на тънки филии, посоляваме ги, а след 10 минути ги измиваме. Леко ги запържваме.
Към сместа прибавяме готовите патладжани и дребно нарязаните магданоз и копър. Посоляваме, разбъркваме добре и ако е необходимо, доливаме малко вода.
Изсипваме сместа върху намазана с растително масло и покрита с кръгчета домати тавичка и я посипваме с дребно нарязаните домати и парченца краве масло.
Запичаме в умерена фурна мусаката с патладжани. Заливаме готовата мусака от мляно месо и патладжани със смес от яйцата, кашкавала, млякото и брашното и запичаме за около 10-15 минути до леко зачервяване.
Нарязваме на порции готовата мусака и поднасяме със салата, подходяща за сезона.
Чудесна мусака по гръцка рецепта!