Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Вегетарианска мусака от патладжани и ориз

Вегетарианска мусака от патладжани и ориз

Марио НиколовМарио Николов
Новак
447898388
Вегетарианска мусака от патладжани и ориз
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
22/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
115 мин.
Порции
4
"Мусака за онези, които не си падат по мръвките - с патладжани, ориз и цялата ни любов"

Необходими Продукти

  • патладжани - 4 бр.
  • домати - 5 - 6 бр.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • масло - ½ ч.ч.
  • брашно - 2 - 3 с.л.
  • лук - 1 глава
  • яйца - 3 бр.
  • краве масло - 30 г
  • прясно мляко - 1 ½ ч.ч.
  • кашкавал - 3 с.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелените и нарязани на дълги филии патладжани, без да се посоляват, се изпържват в маслена баня до златисто оцветяване.

Лукът, нарязан на ситно, се задушава в 2 супени лъжици растително масло до омекване. Прибавя се оризът и се пържи, докато стане прозрачен. Доматите се нарязват на филии и половината от тях се нареждат в намазана с мазнина тава.

Посоляват се с 1 щипка сол.

Върху тях се нареждат половината от изпържените патладжани. Над тях се разстила на равномерен пласт оризът.

Над ориза се нареждат последователно останалите патладжани и останалите червени домати. Яйцата се разбиват с половината мляко и щипка сол и се разреждат с една чаена чаша вода.

Мусаката се залива с тази смес и се пече в умерена фурна около 1 ч. Приготвя се светла запръжка от маслото, брашното, сол и черен пипер и се разрежда с останалото прясно мляко.

Мусаката се залива със соса и се пече, докато повърхността ѝ леко се зачерви. Непосредствено след изваждането и от фурната се наръсва с настърган кашкавал.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: