Начин на приготвяне
Лукът се нарязва нарязва на дребно и задушава в мазнина. Щом омекне, към него се прибавя кълцано свинско месо и след като побелее, се прибавя измитият ориз. Прибавят се съвсем малко сол, червен пипер, чубрица и половин чаена чаша вода. Когато оризът се задуши и поеме всичката вода, съдът се дръпва от котлона.
На зелевите листа се отстранява дебелата част по средата, слага се от плънката и всеки един се прегъва от страни и навива на стегнато руло.
Дъното на тенджера се намазнява и покрива с един - два листа кисело зеле. Отгоре се нареждат завитите зелеви сарми.
Наредените вече сарми се похлупват с една чиния за да ги притиска, наливат се две чаени чаши вода и се слагат да се варят на котлона на умерена температура.
Варят се до готовност или до пълното сваряване на ориза. Сервираме зелевите сарми за Нова година, поръсени с малко лют червен пипер.