Зелеви сарми за Нова година

АнабелАнабел
Експерт
386
3
56
27/12/2019
"Всеки пита за зелеви сармички на Нова година - ето така ги приготвяме "
Приготвяне20 мин.
Готвене90 мин.
Общо110 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 644
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • кисело зеле - 14 листа
  • лук - 2 глави
  • свинско месо - 500 г кълцано
  • ориз - 1 ч.ч.
  • олио - 6 с.л.
  • сол
  • червен пипер - 1 к.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • чили - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва нарязва на дребно и задушава в мазнина. Щом омекне, към него се прибавя кълцано свинско месо и след като побелее, се прибавя измитият ориз. Прибавят се съвсем малко сол, червен пипер, чубрица и половин чаена чаша вода. Когато оризът се задуши и поеме всичката вода, съдът се дръпва от котлона.

На зелевите листа се отстранява дебелата част по средата, слага се от плънката и всеки един се прегъва от страни и навива на стегнато руло.

Дъното на тенджера се намазнява и покрива с един - два листа кисело зеле. Отгоре се нареждат завитите зелеви сарми.

Наредените вече сарми се похлупват с една чиния за да ги притиска, наливат се две чаени чаши вода и се слагат да се варят на котлона на умерена температура.

Варят се до готовност или до пълното сваряване на ориза. Сервираме зелевите сарми за Нова година, поръсени с малко лют червен пипер.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар