Начин на приготвяне
Вземете дълбок съд - тенджера или тиган. Нарежете киселото зеле на едро и го сложете вътре заедно с олиото. В случай че зелето е по-солено, го измийте със студена вода, отцедете и тогава сложете в съда.
Запържете за няколко минути и добавете нарязаните на ситно моркови (които са от бидона със зелето). Поръсете с малко червен пипер.
В предварително приготвен гювеч сложете скилидките чесън, без да ги белите, кимион, нарязания маринован джинджифил (също от бидона с киселото зеле), дафиновия лист, бахара и черния пипер.
Отгоре изсипете вече сготвеното на тиган кисело зеле. Направете кладенче в средата, там ще сложите патицата.
Преминете към обработване на патицата. Измийте я добре, натрийте отвън и отвътре с олио, кимион, сол, млян черен пипер и червен пипер. Щом се готови, напълнете я с измитите и почистени патешки дреболии - воденичка, дроб, сърце, шийка.
Гювечът се пълни с вода, захлупка се с капак и се слага във фурна на 180 градуса. Пече се около 90 минути. Когато това време изтече, капакът се маха и се допича още 20-25 мин.
Печената патица ще започне да хваща златиста хрупкава коричка. Аз я обърна на около 15-та минута, за да се сдобие с коричка и от другата страна.
Щом е готова, изключете фурната, но я оставете вътре да си обере топлото за 20 мин. Дръжте вратичката затворена.
Патицата в гювеч за Нова Година се поднася, разрязана на порции. Като гарнитура в чинията се слага от киселото зеле и апетитния сос, който се е отделил в съда.
Може да поднесе хрупкаво домашно хлебче, за да си топят гостите.
Добър апетит!