Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Агнешка плешка с картофи в гърне

Агнешка плешка с картофи в гърне

Агнешка плешка с картофи в гърне2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
170 мин.
Порции
4
"Агнешко обичаме много, но толкова крехко не бяхме опитвали досега, съветваме ви и вие да опитате как става в гърне"

Необходими продукти

  • агнешка плешка - 1. 5 кг
  • бекон - 100 г
  • картофи - 1 кг
  • моркови - 2 - 3 малки
  • целина - 2 - 3 малки глави
  • лук - 1 голяма глава, кромид
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - 1 връзка
  • брашно - 2 с.л.
  • месен бульон - 100 мл
  • червено вино - 150 мл
  • олио - 1 к.ч.
  • мащерка - 1/2 ч.л. суха
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В загрят тиган стопете мазнината на нарязания на дребно бекон, след което го прехвърлете върху книжни салфетки.

Нарежете на малки парчета месото, оваляйте го в смесеното със сол и черен пипер брашно, изпържете го в стопената мазнина, извадете го и го сипете в глиненото гърне.

В същата мазнина запържете ситно нарязания лук, кръгчетата моркови и дребните кубчета целина за 5 мин., за да започнат да ухаят приятно, прибавете накълцания чесън и пържете още 1 мин.

Налейте виното, кипнете го за минута, добавете бульона, изчакайте да заври и сипете сместа върху месото, сипете бекона, захлупете гърнето/гювеча и го пъхнете във фурната за около час.

Изпържете едро нарязаните картофи в олиото, докато получат златиста коричка, сложете ги при месото заедно с дафиновия лист и мащерката и задушавайте ястието във фурната до готовност на картофите, но без капак.

От готовото ястие извадете дафиновия лист и го сервирайте поръсено със ситно нарязания магданоз.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: