Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Печена агнешка плешка със сос от червено вино

Печена агнешка плешка със сос от червено вино

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"В сезона на вкусното печено агнешко ние залагаме на тази плешка с уникален сос"

Необходими продукти

  • агнешко месо - 1 плешка
  • чесън - 5 скилидки
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • зехтин - 4 с.л.
  • розмарин - 1 с.л. сух
  • За соса
  • лук - 1 главичка, кромид
  • царевично брашно - 2 с.л.
  • доматена паста - 1 с.л.
  • бульон - 2 ч.ч. телешки
  • червено вино - 1/2 ч.ч.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Използвайте остър нож за премахването на тънките ципи и повечето мазнина от агнешката плешка, направете около 12 прореза по цялата плешка и набодете в тях скилидките чесън.

Намажете плешката със смес от зехтина, лимоновия сок и розмарина, оставете я на стайна температура около 5 минути, след което я поставете в намазнена тава и я изпечете във фурна на 200 градуса.

Преместете печената плешка в голяма чиния, покрийте я с фолио и я оставете за около 15 минути.

В това време запържете лука до омекване, добавете виното и след като заври, налейте бульона и варете, докато соса се редуцира до 1 чаша.

Добавете разбърканото с 1 с.л. вода брашно, бъркайте, докато сосът се сгъсти, смесете го с пастата, опитайте и прибавете сол и черен пипер на вкус.

Прецедете готовия сос, залейте приготвеното печено агнешко и я поднесете.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: