Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Блат за торта»Класически пандишпан - стъпка по стъпка

Класически пандишпан - стъпка по стъпка

редакция:
Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Класически пандишпан - стъпка по стъпка
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Ако искате перфектната торта, трябва да започнете с приготвянето на перфектня пандишпанов блат - ето така."

Необходими продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 120 г
  • брашно - 120 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дадената доза е за тава с размер 20 см диаметър

Започнете подготовката на пандишпана, като пресеете брашното 2 пъти. Тази стъпка е задължителна и не е препоръчително да се пренебрегва, тъй като пухкавостта на пандишпана се дължи на въздуха, който сме вкарали по време на разбиване на белтъците и по време на пресяването на брашното.

Тава с подвижно дъно с диаметър 20-22 см се намазва много добре с масло и се прибира в хладилник. Това ще спомогне лесното изкарване на пандишпана от тавата.

Фурната се загрява на 170 градуса още в началото, дори преди да се започне с разбиването на яйцата, за да е сигурно, че фурната е загрята добре. Не трябва да е включена вентилацията.

Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Трябва да внимавате, защото при белтъците не трябва да попада жълтък и бъркалките и купата трябва да са чисти и сухи.

Разбийте белтъците с 1/3 от захарта, докато се получи твърд сняг, а останалата захар се разбива с жълтъците, докато се получи консистенция на крем и захарта се разтопи по време на бъркане. Ако ще добавяте есенции - трябва да се случи при жълтъците.

Добавя се брашното по малко, като се пресява още веднъж по време на добавянето му към сместа с жълтъци и захар. Тук вече се бърка само и единствено с помощта на шпатула.

Най-накрая се добавят белтъците, като отново се бъркат с шпатула с нежни движения само в една посока до пълното смесване и получаване на хомогенна смес.

Изпича се пандишпановия блат за 35-40 минути като вратата на фурната не трябва да се отваря през първите 15-20 минути. След като е готов, се изважда върху решетка и се оставя до пълното му охлаждане като се маха хартия за печене много внимателно и едва след това се започва с изрязването на пандишпановите блатове.

Бележка:

На 1 яйце се пада по 30 г захар и се препоръчва да се спазват тези пропорции за сполучлив пандишпан.

По този начин може да се направи и руло, като сместа се сипва в голяма тава и се изпича за около 10 мин. Премахва се хартията за печене и с помощта на чиста и влажна кърпа се завива на руло. Така рулото не се начупва при добавяне на пълнежа.

Вижте също как да си направите пандишпаново руло, пухкав пандишпанов кекс или любимата пандишпанова торта.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Перфектна рецепта. Аз съм любител,но според професионалист, резултата е перфектен.
Благодаря!
24.12.2024 12:21