Начин на приготвяне
Бамята се трие с ръце, за да паднат косъмчетата, залива се с подсолена и подкиселена с оцет вода и се оставя в нея 2 – 3 мин., отцежда се и се накисва в гореща вода, подкиселена с 1 супена лъжица оцет.
През това време ситно нарязаният лук се задушава в растителното масло. Прибавят се червеният пипер, размитото в малко гореща вода доматено пюре (или една чаена чаша доматен сок) и размитото в малко студена вода брашно.
Сосът се кипва и в него се прибавя бамята. Яхнията се посолява на вкус и се оставя да къкри на тих огън.
По желание преди това може да се прибави и 1 винена чаша червено вино.
Наръсва се с нарязан магданоз или копър и се държи захлупено с капак до поднасянето му.
Забележка. При всички видове ястия с бамя като сгъстител вместо брашно може да се прибавят трохи от стар хляб, наситени с мазнини, или изпържена от двете страни хлебна филия.