Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Крем Карамел»Карамелизиран яйчен крем

Карамелизиран яйчен крем

Янка ГорановаЯнка Горанова
Новак
6971k637
05/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • жълтъци - 4 броя
  • захар - 1 с.л.
  • сметана - 550 мл
  • ванилова есенция - 1 ч.л.
  • захар - 12 с.л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесват се жълтъците и захарта.

Сметаната се загрява почти до кипване. Сваля се от огъня и се изсипва в жълтъците. Прибавя се есенцията и цялата жълтъчна смес се връща обратно на котлона.

Вари се, без да се оставя да кипне, като се бърка непрекъснато. Отстранява се от котлона малко преди да кипне.

Сместа се разпределя в 6 чаши и се оставя да се охлади 4 часа. Всяка чаша се поръсва с две супени лъжици захар. Слага се под грила за 4-5 минути, докато се карамелизира захарта.

Десертът се оставя да се охлади поне 2 часа и чак тогава се сервира готовият яйчен крем.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: