Поло - Ирански пилаф

EfrosiaEfrosia
Джедай
480
1k
10
1k
Поло - Ирански пилаф
26/11/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Сготви80 мин.
Общо95 мин.
Порции8
"Ориенталска магия от вкусове и аромати"

Необходими Продукти

  • ориз - 3 ч.ч. басмати
  • боб - към 450 г зелени бобчета
  • сол - 2 ч.л.
  • чесън - 2 - 3 скилидки по желание
  • шафран - 1/2 ч.л.
  • олио - 3/4 ч.ч. растително масло
  • копър - 1 ч.ч. скълцан пресен
  • бульон - зеленчуков
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Предварително измийте и накиснете ориза за 90 минути във вода, като над него трябва да има 2-3 пръста вода. След това го отцедете добре.

Запържете скълцания чесън в малко мазнина. Добавете ориза, боба и долейте 3 ч.ч. вода и изчакайте да заври - за около 8 минути.

Докато оризът се готви, счукайте кардамона и го разредете с 1/2 ч.ч. вода да се накисва.

Когато оризът е готов, го прецедете през гевгир и го изплакнете с хладка вода. Разбъркайте го след това с накълцания копър.

В купичка разбъркайте 1/2 ч.ч. олио с 1/2 от шафрановата вода и и 1 1/2 чаши сварен ориз. Тази смес разстелете върху подмазненото дъно на по-дълбока тава.

Отгоре разпределете останалата част от ориза, като оформите нещо планина с кратер на вулкан. В кратера забучете дръжката на дървена лъжица почти до дъното.

Отгоре се покрива внимателно с кърпа и се слага капака. Готви се на умерен котлон 10 минути.

Междувременно смесете останалата шафранова вода с останалата 1/4 чаша растително масло.

След като 10-те минути изтекат, махнете капака, кърпата и лъжицата и излейте равномерно шафрановата вода.

Отново сложете кърпата и капака и оставете сместа да се запари за 40-50 минути на слаб котлон.

Готовия ориз по персийски снемете от котлона и го оставете за 5 минути така. След това Поло се обръща върху голяма чиния и се поднася.

Това традиционно иранско ястие може да се приготви в комбинация от различни вкусове.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: