Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Пилаф»Поло - Ирански пилаф

Поло - Ирански пилаф

EfrosiaEfrosia
Джедай
5062k11
Поло - Ирански пилаф2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Ориенталска магия от вкусове и аромати"

Необходими продукти

  • ориз - 3 ч.ч. басмати
  • боб - към 450 г зелени бобчета
  • сол - 2 ч.л.
  • чесън - 2 - 3 скилидки по желание
  • шафран - 1/2 ч.л.
  • олио - 3/4 ч.ч. растително масло
  • копър - 1 ч.ч. скълцан пресен
  • бульон - зеленчуков
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително измийте и накиснете ориза за 90 минути във вода, като над него трябва да има 2-3 пръста вода. След това го отцедете добре.

Запържете скълцания чесън в малко мазнина. Добавете ориза, боба и долейте 3 ч.ч. вода и изчакайте да заври - за около 8 минути.

Докато оризът се готви, счукайте кардамона и го разредете с 1/2 ч.ч. вода да се накисва.

Когато оризът е готов, го прецедете през гевгир и го изплакнете с хладка вода. Разбъркайте го след това с накълцания копър.

В купичка разбъркайте 1/2 ч.ч. олио с 1/2 от шафрановата вода и и 1 1/2 чаши сварен ориз. Тази смес разстелете върху подмазненото дъно на по-дълбока тава.

Отгоре разпределете останалата част от ориза, като оформите нещо планина с кратер на вулкан. В кратера забучете дръжката на дървена лъжица почти до дъното.

Отгоре се покрива внимателно с кърпа и се слага капака. Готви се на умерен котлон 10 минути.

Междувременно смесете останалата шафранова вода с останалата 1/4 чаша растително масло.

След като 10-те минути изтекат, махнете капака, кърпата и лъжицата и излейте равномерно шафрановата вода.

Отново сложете кърпата и капака и оставете сместа да се запари за 40-50 минути на слаб котлон.

Готовия ориз по персийски снемете от котлона и го оставете за 5 минути така. След това Поло се обръща върху голяма чиния и се поднася.

Това традиционно иранско ястие може да се приготви в комбинация от различни вкусове.

Рейтинг

4.4
54
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

криско
криско
Ама вие знаете ли какво значи1/2ч.л.шафран за тези продукти?
26.12.2014 17:32
Персиана
Персиана
Рецептата е измислена, нищо общо с реалността. Не се ползва "зелено бобче", а едни червени плодчета - зерешк - те са сладко кисели и се приготвят предварително, преди да се сложат във почти готови ориз.
Ето и истинска, автентична рецепти има много, но тук няма как да ги кача.

Който иска да търси: Поло (изписано на латиница)на фарси означва ориз.
20.09.2013 14:16
мариана
мариана
Според мен е снима кадаиф, а не пилаф!
13.06.2013 19:53
мариана
мариана
Нещо не се види боба на снимката? Бъдете по-коректни!
13.06.2013 19:50
Бис
Бис
И от къде се взе този кардамон в обяснението... А като го направя като "планина с кратер на вулкан" как ще застане така в чинията за сервиране? Май доста глупости има в тази рецепта, а?
12.06.2013 22:26
Nedev
Nedev
Няма нищо общо със снимката !? И това е практика в сайта.която може да заблуди ! Хубаво е все пак рецептите да се поглеждат и от специалист,тъй като в много от тях липсват съставки,които са от значение.
12.06.2013 19:34
ТИХОМИР
ТИХОМИР
ИЗГЛЕЖДА ЧУДЕСНО ,А И АЗ СЪМ ГОЛЯМ ФЕН НА ОРИЕНТАЛСКАТА ХРАНА ,БЛАГОДАРЯ :)
12.06.2013 17:26