Начин на приготвяне
Предварително измийте и накиснете ориза за 90 минути във вода, като над него трябва да има 2-3 пръста вода. След това го отцедете добре.
Запържете скълцания чесън в малко мазнина. Добавете ориза, боба и долейте 3 ч.ч. вода и изчакайте да заври - за около 8 минути.
Докато оризът се готви, счукайте кардамона и го разредете с 1/2 ч.ч. вода да се накисва.
Когато оризът е готов, го прецедете през гевгир и го изплакнете с хладка вода. Разбъркайте го след това с накълцания копър.
В купичка разбъркайте 1/2 ч.ч. олио с 1/2 от шафрановата вода и и 1 1/2 чаши сварен ориз. Тази смес разстелете върху подмазненото дъно на по-дълбока тава.
Отгоре разпределете останалата част от ориза, като оформите нещо планина с кратер на вулкан. В кратера забучете дръжката на дървена лъжица почти до дъното.
Отгоре се покрива внимателно с кърпа и се слага капака. Готви се на умерен котлон 10 минути.
Междувременно смесете останалата шафранова вода с останалата 1/4 чаша растително масло.
След като 10-те минути изтекат, махнете капака, кърпата и лъжицата и излейте равномерно шафрановата вода.
Отново сложете кърпата и капака и оставете сместа да се запари за 40-50 минути на слаб котлон.
Готовия ориз по персийски снемете от котлона и го оставете за 5 минути така. След това Поло се обръща върху голяма чиния и се поднася.
Това традиционно иранско ястие може да се приготви в комбинация от различни вкусове.
Коментари
Ето и истинска, автентична рецепти има много, но тук няма как да ги кача.
Който иска да търси: Поло (изписано на латиница)на фарси означва ориз.