Начин на приготвяне
Сложете рибните остатъци (опашки, глави...) в тенджера под налягане с достатъчно вода, като можете да добавите и цели нарязани едро риби вместо остатъци.
Добавете корена магданоз, 1 глава едро нарязан кромид, стрък девесил, зърна черен пипер, стрък целина.
Затворете тенджерата и сложете да се вари за 20 минути след кипване. След това оставете да изстине, отворете внимателно и обезкостете рибата. Бульона прецедете в друга голяма тенджера и сложете на котлона.
По желание може да добавите 2-3 с.л. мазнина. Добавете рибата, нарязаните дребно лук, моркови и картофи, втория дафинов лист и няколко зърна черен пипер.
Оставете рибената чорба да се вари до омекване на зеленчуците и овкусете със сол и смлян черен пипер, както скълцан пресен девесил. След като свалите рибената чорба добавете и нарязан пресен магданоз.
Ако е сте сложили повечко вода и чорбата се е получила по-рядка, 10 минути преди сваляне може да добавите 2 шепи ориз. Поднесете рибената чорба с прясно изцеден лимонов сок.
Коментари