Начин на приготвяне
Почистете фазана, измийте го и го подсушете. Смесете равни части вода и оцет иго оставете да се кисне за 1 денонощие. След това отцедете фазана и го посолете. Шпиковайте птицата с малки парченца шунка, сланина и лимонова кора.
Дреболийките на фазана нарежете ситно и ги запържете с 1 с.л. масло. Сипете стафидите и ориза, овкусете със сол и напълнете фазана. Отвора на птицата зашийте и цялата я увийте добре в намаслена пергаментова хартия.
Поставете в намаслена тава и го пече за около 2.5-3 часа - трябва да го поливате регулярно с по 1 с.л. вино.
Запържете в 1 с.л. мазнина нарязаната ситно шунка. Ароматизирайте я със скълцаните карамфилчета, дафинови листа и черен пипер, залейте с 1 и 1/2 ч.ч. бульон с 1 с.л. размита в него брашно. Варете соса до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Накрая подправете с лимоновия сок и снемете от котлона.
Поднесете печения фазан със соса.