Начин на приготвяне
Измийте патладжаните, разрежете ги на 2 части всеки и ги издълбайте по средата. Посолете ги добре и ги оставете 30 минути под наклон да се отцедят от горчивината. Издълбаната вътрешност, накълцайте ситно и посолете също, като оставите и тя да престои 1 час.
След това измийте кубчетата и ги подсушете. Загрейте олиото и запържете почистените и нарязани ситно гъби. Извадете ги и в същата мазнина сипете ситно нарязания лук да се изпържи и добавете кубчетата патладжан.
Добавете каймата с настъргания морков и бъркайте, докато се раздроби и запържи. След тях сипете нарязаният на кубчета домат, нарязаните на ситно чушки и маслини. Разбъркайте всичко добре и оставете на котлона, докато се изпари водата.
Снемете от котлона и прибавете сиренето на кубчета, гъбите и подправките. Половинките патладжан - предварително изплакнати и подсушени се пълнят с плънката и се подреждат в тава.
Долейте малко вода по дъното и сложете пълнени патладжани с кайма да се изпекат в умерена фурна. Към края поръсете пълнени патладжани с настърган Пармезан или кашкавал и доизпечете за няколко минути.
Вкусни патладжани по гръцки!
Коментари