Турски мекици

EfrosiaEfrosia
Джедай
5062k11
Турски мекици2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12-15 бр.
"Най-популярната ни и вкусна рецепта за турски мекички. Малко по-различни са от нашите, но в никакъв случай по-малко вкусни."

Необходими продукти

  • яйца - 3 броя
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1 кофичка домашно
  • сода - 1 ч.л. бикарбонат
  • брашно - колкото поеме
  • бакпулвер - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със солта и захарта. Добавете постепенно домашното кисело мляко, в което сте разтворили содата.

Постепенно добавяйте брашно с бакпулвера и забъркайте меко, леко лепнещо тесто като за мекици. Оставете да втаса.

Загрейте мазнина за пържене и с леко намазнени ръце оформяйте неголеми мекички, които се пържат от двете страни.

Рейтинг

4.1
524
414
37
26
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тодорка Павлова
Тодорка Павлова
Кой измисли името ? Аз съм омъжена от 42 год. и когато се омъжих свекърва ми правеше такива питки. В някои краища на България ги наричат бухти, галушки, гугушели, мекици и др...Свекърва ми не е туркиня и няма съседи турци за да се научи от тях. Иначе стават страхотни - отвън хрупкави а в средата мекички. Тя ги правеше понякога с 5 - 6 лъж. захар и ние много ги харесвахме - не им трябваше допълнително захар .Могат да се разтеглят с намаслени ръце, а можете да ги разточите с малко брашно на голям лист и да изрежете с формички .
26.02.2016 22:45
39
5
blaga
blaga
Защото ми е трудно да преценя !
24.01.2016 16:37
5
3
vanq
vanq
moje da sa vsqkakvi no ne i turski
24.01.2016 00:46
19
1
blaga
blaga
Моля за колко брашно става въпрос ??? По точно
03.02.2014 20:51
15
5
PIPILOTA
PIPILOTA
Че кое му да втасва ?!?! Нито има мая , нито нищо !!! Содата и бакпулвера са набухватели !!! И защо като има сода с кисело мляко ще се слага и бакпулвер , та нали бакпулвера е сода с киселина т.е. е същото !!! По голяма глупост не бях чела . Ашколсун , Аферим , Машалла , Евалла !!! Добре,че горките турци тази рецепта не са я виждали !!!
29.01.2014 17:59
21
7
1
Покажи всички подкоментари
Galia Ivanova
Galia Ivanova
това ми прилича на картофени кюфтета
24.11.2013 19:28
13
2
atce
atce
живке ти ли измисли това чудо 60г туркиня наши мекиси се прави обикновено ювчено тесто за подавка-ромбовидна форма а кръг 1/2 натрошено сирене изахлупени краишта питиснати краи пръсти др жариат каъма с лук,магданос.чубриса и по систиа начин си сирене
13.11.2013 13:47
5
10
ШИРИН
ШИРИН
Като гледам на снимката, това не са турски мекици!!!! Турски мекици се правят с мая!!Също така на снимката виждам, че не са бухнали.Турските мекици стават ПУХКАВИ :)
12.11.2013 19:44
17
зорка
зорка
Със сода са по-пухкави. Тестото с мая остава винаги една идея по-еластично и жилаво. Изпробвала съм и двете теста за мекици. Колкото и да е втасало това с маята, преди да се изпържи трябва да се пооформи, а това убива мехурчетата в тестото. Тестото със сода е добре да престои една нощ в хладилника, намазано с олио и покрито плътно със стречфолио. Резултатът е зашеметяващ. С мекици, приготвени с 1 кило брашно, може да се изхрани цяла армия.
19.10.2013 09:52
10
1
куку пипи
куку пипи
ще втасат със сода бикарбонат на кукуво лято, слага се малко мая, и се прави тестото меко за мекици, не пишете измислеи рецепти
11.10.2013 12:44
6
3
Галя Русе
Галя Русе
това са нашите бухти
14.09.2013 16:21
Галя Русе
Галя Русе
турските мекици ги правят с козуначна мая и мисля че се слага 1 лъж оцет
14.09.2013 16:20
Живка
Живка
Извинете забравих да спомена, че содата се обърква с брашното ,а солта с кис. мляко.
13.09.2013 22:12
1
Живка
Живка
Мекиците аз ги правя :1 коф. кис. мляко ,1ч.л.хл.сода ,1ч.л. сол ,брашно колкото поеме-около 1кг., стават много пръхки дори и на следващия ден/ако останат/
13.09.2013 22:04
Радка
Радка
Напоследък аз ги правя и с малко мая и със сода и кисело мляко и изчаквам 30 мин. и пържа и стават хубави.
08.09.2013 10:47
1
4iki
4iki
Много вкусни стават, аз ги правя с повечко захар, отколкото пише. Много малко мазнина поемат.
08.09.2013 10:25
1
mam
mam
Това са бухтички. Содата и бакпулвера са набухватели, но и кексовете не ги оставяме да втасват.Така,че опитайте мекичките на Росито ща Ви харесат.
28.08.2013 12:23
Росито
Росито
замесете тесто от 1коф кисело мляко 3 яйца 1каф л сол 2члзахар 1ч л хлебна сода и половин мая омесете средно меко тесто оставете 30 мин да втаса и изпържете мекиците НЕВЕРОЯТНИ са
30.06.2013 16:17
2
1
йовчо
йовчо
Това е всичко друго но не и турски мекици
30.06.2013 11:39
1
до Сиска
до Сиска
Май ти пишеш глупости. И содата и бакпулвера са набухватели. Да не би в кексове да се слага мая?
11.06.2013 09:09