Турски мекици

редакция:
EfrosiaEfrosia
Джедай
5052k11
Турски мекици1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12
"Най-популярната ни и вкусна рецепта за турски мекички. Малко по-различни са от нашите, но в никакъв случай по-малко вкусни."

Необходими продукти

  • яйца - 3 броя
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1 кофичка домашно
  • сода - 1 ч.л. бикарбонат
  • брашно - колкото поеме
  • бакпулвер - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със солта и захарта. Добавете постепенно домашното кисело мляко, в което сте разтворили содата.

Постепенно добавяйте брашно с бакпулвера и забъркайте меко, леко лепнещо тесто като за мекици. Оставете да втаса.

Загрейте мазнина за пържене и с леко намазнени ръце оформяйте неголеми мекички, които се пържат от двете страни.

Вижте също как да си направите турски базлами или сочно турско реване.

Рейтинг

4.1
524
414
37
26
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тодорка Павлова
Тодорка Павлова
Кой измисли името ? Аз съм омъжена от 42 год. и когато се омъжих свекърва ми правеше такива питки. В някои краища на България ги наричат бухти, галушки, гугушели, мекици и др...Свекърва ми не е туркиня и няма съседи турци за да се научи от тях. Иначе стават страхотни - отвън хрупкави а в средата мекички. Тя ги правеше понякога с 5 - 6 лъж. захар и ние много ги харесвахме - не им трябваше допълнително захар .Могат да се разтеглят с намаслени ръце, а можете да ги разточите с малко брашно на голям лист и да изрежете с формички .
26.02.2016 22:45
39
5
blaga
blaga
Защото ми е трудно да преценя !
24.01.2016 16:37
5
3
vanq
vanq
moje da sa vsqkakvi no ne i turski
24.01.2016 00:46
19
1
blaga
blaga
Моля за колко брашно става въпрос ??? По точно
03.02.2014 20:51
15
5
PIPILOTA
PIPILOTA
Че кое му да втасва ?!?! Нито има мая , нито нищо !!! Содата и бакпулвера са набухватели !!! И защо като има сода с кисело мляко ще се слага и бакпулвер , та нали бакпулвера е сода с киселина т.е. е същото !!! По голяма глупост не бях чела . Ашколсун , Аферим , Машалла , Евалла !!! Добре,че горките турци тази рецепта не са я виждали !!!
29.01.2014 17:59
21
7
1
Покажи всички подкоментари
Galia Ivanova
Galia Ivanova
това ми прилича на картофени кюфтета
24.11.2013 19:28
13
2
atce
atce
живке ти ли измисли това чудо 60г туркиня наши мекиси се прави обикновено ювчено тесто за подавка-ромбовидна форма а кръг 1/2 натрошено сирене изахлупени краишта питиснати краи пръсти др жариат каъма с лук,магданос.чубриса и по систиа начин си сирене
13.11.2013 13:47
5
10
ШИРИН
ШИРИН
Като гледам на снимката, това не са турски мекици!!!! Турски мекици се правят с мая!!Също така на снимката виждам, че не са бухнали.Турските мекици стават ПУХКАВИ :)
12.11.2013 19:44
17
зорка
зорка
Със сода са по-пухкави. Тестото с мая остава винаги една идея по-еластично и жилаво. Изпробвала съм и двете теста за мекици. Колкото и да е втасало това с маята, преди да се изпържи трябва да се пооформи, а това убива мехурчетата в тестото. Тестото със сода е добре да престои една нощ в хладилника, намазано с олио и покрито плътно със стречфолио. Резултатът е зашеметяващ. С мекици, приготвени с 1 кило брашно, може да се изхрани цяла армия.
19.10.2013 09:52
11
1
куку пипи
куку пипи
ще втасат със сода бикарбонат на кукуво лято, слага се малко мая, и се прави тестото меко за мекици, не пишете измислеи рецепти
11.10.2013 12:44
6
3
Галя Русе
Галя Русе
това са нашите бухти
14.09.2013 16:21
Галя Русе
Галя Русе
турските мекици ги правят с козуначна мая и мисля че се слага 1 лъж оцет
14.09.2013 16:20
Живка
Живка
Извинете забравих да спомена, че содата се обърква с брашното ,а солта с кис. мляко.
13.09.2013 22:12
1
Живка
Живка
Мекиците аз ги правя :1 коф. кис. мляко ,1ч.л.хл.сода ,1ч.л. сол ,брашно колкото поеме-около 1кг., стават много пръхки дори и на следващия ден/ако останат/
13.09.2013 22:04
Радка
Радка
Напоследък аз ги правя и с малко мая и със сода и кисело мляко и изчаквам 30 мин. и пържа и стават хубави.
08.09.2013 10:47
1
4iki
4iki
Много вкусни стават, аз ги правя с повечко захар, отколкото пише. Много малко мазнина поемат.
08.09.2013 10:25
1
mam
mam
Това са бухтички. Содата и бакпулвера са набухватели, но и кексовете не ги оставяме да втасват.Така,че опитайте мекичките на Росито ща Ви харесат.
28.08.2013 12:23
Росито
Росито
замесете тесто от 1коф кисело мляко 3 яйца 1каф л сол 2члзахар 1ч л хлебна сода и половин мая омесете средно меко тесто оставете 30 мин да втаса и изпържете мекиците НЕВЕРОЯТНИ са
30.06.2013 16:17
2
1
йовчо
йовчо
Това е всичко друго но не и турски мекици
30.06.2013 11:39
1
до Сиска
до Сиска
Май ти пишеш глупости. И содата и бакпулвера са набухватели. Да не би в кексове да се слага мая?
11.06.2013 09:09