Яйца по панагюрски

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Яйца по панагюрски
Снимка: Admin
1 / 9с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
2
"Класическа и винаги актуална рецепта за яйца по панагюрски, която няма нужда от реклама!"

Необходими продукти

  • За яйцата по панагюрски
  • яйца - 5 - 6 броя
  • сирене - 200 г
  • кисело мляко - 400 г (1 кофичка)
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л. сладък
  • оцет - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете вода да заври и прибавете оцета. Щом кипне, намалете котлона и чукнете от съвсем ниско едно по едно яйцата. Може да ги чуквате в черпак и така да ги пускате във леко врящата вода. Внимавайте яйцата да не залепнат за дъното или едно за друго. Варете ги до желаната твърдост на жълтъка.

Загрейте олиото на котлона, прибавете червения пипер и бързо разбъркайте за кратко, за да не загори. Чесънът пресовайте или го накълцайте на ситно.

В две чинии натрошете по малко сирене, сложете по три яйца, по 2-3 с.л. кисело мляко, отгоре отново натрошете сирене и залейте двете порции яйца по панагюрски със запърженото олио.

Рейтинг

4.8
527
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Като чист панагюрец мога да кажа,че в яйца по панагюрски не се слага кисело мляко,а по желание в друга чинийка като млякото и сиренето трябва да бъдат овчи,чесъна просто го забравете!
18.06.2023 04:30
2
1
Анонимен
Анонимен
Е,добра е рецептата,ама не разбрах как 5 яйца да ги слагам по 3
05.01.2023 19:32
1
1
Покажи всички подкоментари
Evgenia
Evgenia
Любимо, ястие!
13.09.2022 18:47
1
Покажи всички подкоментари
Зори
Зори
Аз съм от Панагюрище и много добре знам как се правят яйца по панагюрски! С масло! Но за тези, който нямат възможност да го направят с масло, става и с олио. Като към маслото се слага съвсем малко олио, за да не прегори! И във водата освен оцет се слага и сол.
Иначе браво за рецептата, чудесно е написана!
23.02.2017 12:01
20
1
Maria Mimi
Maria Mimi
Точно така се правят яйца по панагюрски! Рецептата е точна, стават много вкусни. И се поливат с олио и червен пипер, а не с масло!
22.02.2017 19:23
5
11
1
Покажи всички подкоментари
Зори
Зори
Мисля, че е по-вкусно в съвсем малко олио да се добави бучка масло и след като се загрее да се полеят поръсените с червен пипер яйца :)
26.01.2017 16:14
10
1
Ivo
Ivo
Запържения пипер е по добре в масло. Дава прекрасен вкус.
29.07.2016 14:14
11
2
Илияна Димова
Илияна Димова
харесваме с червен пипер, но не запържвам, а поръсвам върху готовите яйца и после поливам по малко горещо олио върху пипера
17.07.2016 18:18
4
4
Roberto Nero
Roberto Nero
A MOJELI S ZEHTIN OT 34 EVRO AZ TAKA SI GI PRAVQ.
19.03.2016 18:27
12
21
Полина
Полина
По оригиналната рецепта се сервират със запръжката-олио и черв.пипер.Но всеки има вкус и може да ги предпочете без нея,въпреки че са по-вкусни.Но и по двата начина са уникално вкусни. :)
13.01.2016 23:38
7
5
Ежи
Ежи
Рецептата е страхотна! Лесно, бързо и вкусно! Днес си хапнахме с удоволствие!
21.09.2014 17:50
6
2
S
S
многоо вкусно :)
02.07.2014 23:07
6
1
Веселин
Веселин
Уникално вкусни са! Току-що си ги приготвих! :)))
19.06.2014 11:22
4
2
Г
Г
ще го направя...само не разбрах къде да сложа чесъна....в пипера докато запържвам или след това?
15.01.2014 16:09
1
2
Покажи всички подкоментари
еда
еда
изглежда апетитно
03.11.2013 12:56
3
1
KRASIMIRA
KRASIMIRA
яЙЦА СЕ ПОЛИВАТ САМО С МОСЛО!
16.06.2013 20:18
15
7
1
Покажи всички подкоментари