Начин на приготвяне
Измиваме хубаво листата спанак. Слагаме вода с щипка сол да заври и слагаме листата спанак за няколко секунди, да си променят цвета. После пресипваме в цедка. Обливаме със студена вода и оставяме да се отцедят.
Почистваме от люспите и нарязваме ситно лука.
Зеления лук също нарязваме и отделяме малко от зелените пера за гарниране. В тиган или касерола наливаме олио (2-3 с.л.). Слагаме краве масло (1 ч.л.) и сипваме двата вида нарязан лук.
Спанака наситняваме и слагаме при лука. Задушаваме докато омекнат продуктите.
В отделна купичка счукваме и разбиваме яйцата (2 бр. или повече по вкус).
Когато спанакът и лукът омекнат, дръпваме от котлона, ръсваме черен пипер, сол, куркума, пушен червен пипер и прибавяме разбитите яйца. Слагаме натрошено сирене (1 к.ч.).
Връщаме на котлона и изпържваме яйцата до готовност. Готовото ястие гарнираме с нарязани ситно пера зелен лук. Сервираме бърканите яйца със зелен чесън.