Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Солен тарт»Спаначен тарт с кори за баница

Спаначен тарт с кори за баница

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k970957
Спаначен тарт с кори за баница
Снимка: Севда Андреева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Ето, че с фини кори, спанак и малко въображение може да направите не просто обикновена баница, а спаначен тарт, който ще обере овациите на гостите"

Необходими продукти

  • спанак - 700 г
  • кори за баница - 2 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 4 с.л.
  • кашкавал - 3 с.л., рендосан
  • жълтъци - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • За соса
  • прясно мляко - 1 ½ ч.ч.
  • брашно - ½ ч.ч.
  • масло - 50 г
  • индийско орехче - 1 щипка
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В сгорещено олио запържваме измитите ситно нарязани спанак и чесън. Добавяме солта и черния пипер и продължаваме да бъркаме на слаб огън.

За соса разтопяваме маслото и към него прибавяме брашното и прясното мляко като продължаваме да бъркаме сместа докато стане на гъст сос. Добавяме индийското орехче и солта. Сваляме соса от огъня и оставяме настрана като захлупваме съда с капак. Смесваме соса с изпържения спанак.

Намазваме с мазнина кръгла форма за тарт. В нея слагаме едната кора, така че краищата на кората да са извън съда. Намазваме кората с олио и върху нея слагаме втората кора, накъсана на парчета.

Върху корите изсипваме сместа със спанака. Събираме краищата на кората, които са извън съда и ги навиваме навътре като ги набираме леко. Намазваме кората с жълтъка.

Отгоре поръсваме тарта с кашкавала. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване на кашкавала.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: