Ezine.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Вита баница с дърпани кори

Вита баница с дърпани кори

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148575563
Вита баница с дърпани кори
Снимка: Илияна Димова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1

Необходими продукти

  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 к.л.
  • олио - 1 с.л.
  • мая - 1/2 ч.л. суха или прясна колкото грахче
  • брашно - 600 г около
  • сирене - 200 г краве
  • олио - допълнително за корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вита баница с дърпани кори - най-вкусната закуска!

В подходящ съд наливаме водата и в нея разтваряме сол (1 ч.л.), оцет (1 к.л.), олио (1 с.л.) и мая. Разбъркваме и постепенно ръсим брашно, да омесим гладко, нелепкаво тесто. Намазваме готовото тесто с олио, поставяме в съд, също намазан с олио и завиваме с найлон.

След 10-15 минути, когато се отпусне, правим 6 топки, които отново намасляваме добре с олио. Всяка топка сплескваме с длани до размери с диаметър 10-12 см. (Може да разточим с точилка). Получените кръгчета, завиваме отново с найлон за 10-15 минути.

После с добре намазнени ръце и върху, намаслена повърхност, разтегляме всяко кръгче на тънка кора. Изрязваме периферията от края на кората, напръскваме кората с олио, наръсваме ситно натрошено сирене и навиваме руло.

Слагаме в средата на тава, върху хартия за печене. Изрезките тесто събираме на топка и оставяме настрани, завита с найлон. Когато направим всички кори, (навиваме около средната кора в тавата), правим и от изрезките кора.

Оформената домашна вита баница напръскваме с олио и печем в силна нагрята на 200 градуса фурна до зачервяване. Преди да извадим от фурната изпечената баница, намазваме или напръскваме с вода и след няколко минути изваждаме и завиваме с кърпа да омекне.

Дърпана баница може да се приготвим и без да слагаме мая, а в плънката може да се ръси и разтопено масло.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: